Partihoppere, løsgængere og ordførerskaber: Sådan ser Folketinget ud godt halvvejs inde i valgperioden

Efter et år med Metoo-anklager, personopgør og ministerrokader er det ikke alle, der i år sætter sig de samme steder i Folketingssalen, som de gjorde ved sidste års åbning. Læs her, hvilke udskiftninger der har været undervejs. 

Venstre er det parti i Folketinget, der har mistet flest folketingsmedlemmer i løbet af det seneste år. På billedet ses Kristian Jensen og Tommy Ahlers, der begge er fortid i Venstre. 
Venstre er det parti i Folketinget, der har mistet flest folketingsmedlemmer i løbet af det seneste år. På billedet ses Kristian Jensen og Tommy Ahlers, der begge er fortid i Venstre. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Katrine Falk LønstrupMads Mose Vikkelsø

Nogle er røget op i hierarkiet eller har fået nye pladser i salen under nye faner, mens andre slet ikke vil være at finde til Folketingets åbning i år.

Siden sidste års åbning af Folketinget har den nemlig stået på personopgør, Metoo-anklager og ministerrokade - og det har sat sine spor i de forskellige partiers folketingsgrupper.

Altinget bringer her et overblik over, hvilke udskiftninger der har været i Folketinget det seneste år.

Socialdemokratiet 

Socialdemokratiet har fået ny politisk ordfører, retsordfører, og så er deres miljø- og verdensmålsordfører sygemeldt. En måned efter de to nye ordførere trådte til, gik de begge på barsel, og det åbnede døren for to suppleanter til Folketinget. 

Jesper Petersen Jesper Petersen
Da Joy Mogensen valgte at gå af som kulturminister, blev der plads til Jesper Petersen i regeringen. Den tidligere politiske ordfører trådte ind som ny uddannelses- og forskningsminister, efter Ane Halsboe-Jørgensen tog over i Kulturministeriet.  

Jesper Petersen begyndte sin politiske karriere i SF, hvor han var politisk ordfører fra 2011 til 2013. Efter 16 år i Aksel Larsens parti forlod han SF til fordel for Socialdemokratiet - og efter skiftet har han været Socialdemokratiets finans- og skatteordfører, indtil han i 2019 blev politisk ordfører. 

Mogens JensenMogens Jensen
Det var håndteringen af minksagen, der til sidst fik Mogens Jensen til at trække sig som minister. Dermed blev han den allerførste minister som S-regeringen måtte give afkald på

Sagen tog form, da regeringen meddelte, at samtlige mink i Danmark skulle aflives på grund af risikoen for en ny muteret coronavirus, der kunne skade effekten af en ny coronavaccine. 

Mogens Jensen måtte efterfølgende indfinde sig i Folketingssalen som menigt medlem og fik en række pladser i forskellige udvalg herunder posten som Næstformand for Kulturudvalget.

Flemming Møller MortensenFlemming Møller Mortensen
Mogens Jensens exit satte en kædereaktion i gang. Flemming Møller Mortensen, der tidligere sad som Socialdemokratiets gruppeformand og statsrevisor, fik plads i regeringen som minister for udvikling og nordisk samarbejde. Han overtog ministerposten efter Rasmus Prehn, der blev minister for landbrug, fødevarer og fiskeri. 

Flemming Møller Mortensen har siddet i Folketinget for Socialdemokratiet siden 2007.

Mette GjerskovMette Gjerskov 
29. september 2021 fik Socialdemokratiets gruppeformand, Leif Lahn Jensen, besked fra Mette Gjerskov om, at hun har sygemeldt sig. 

Mette Gjerskov er miljø- og verdensmålsordfører og har siddet i Folketinget siden 2005. Hun var fødevareminister under Helle Thorning-Schmidt fra 2011 til 2013. Det vides ikke, hvor længe Gjerskov er sygemeldt.

Jeppe BruusJeppe Bruus 
Efter ministerrokaden i kølvandet på Joy Mogensens farvel til Kulturministeriet kunne Jeppe Bruus avancere og overtage posten som politisk ordfører fra Jesper Petersen.

En måned efter udnævnelsen tog Jeppe Bruus på barsel i to måneder. Bruus sad tidligere som retsordfører og har derudover bestredet en række ordførerskaber i sin tid som folkevalgt.

Bjørn BrandenborgBjørn Brandenborg 
Da Jeppe Bruus blev ny politisk ordfører, gik posten som retsordfører til Bjørn Brandenborg. Ligesom Jeppe Bruus nåede han dog ikke at sidde længe i det nye ordførerskab, før han gik på barsel.  

Brandenborg afgav i samme omgang posten som forsknings- og uddannelsesordfører, som han fik i 2020. Han sidder stadig som formand for Skatteudvalget. 

Alexander Grandt PetersenAlexander Grandt 
16. september 2021 fik den daværende formand for DSU sin debut i Folketinget. Alexander Grandt har plads i salen indtil december, hvor Bjørn Brandenborg vender tilbage fra sin barsel.  

Fra 2017 til 2020 var han ansat som kommunikationsmedarbejder hos AKF Koncernen og har siden 2020 været hos Cevea. Først som kommunikationschef og siden december 2020 som vicedirektør. 

Anne SinaAnne Sina 
Da Jeppe Bruus smuttede på barsel, kunne Anne Sina træde ind i Folketinget for en kort periode. Det er fjerde gang, at Anna Sina vikarierer i Folketinget. Hun sad dog som folketingsmedlem fra 2014 til 2015 og var forbrugerordfører for Socialdemokratiet.

Venstre

2021 har været et hårdt år for Venstres folketingsgruppe. Partiet lagde ud med at sige farvel til Lars Løkke Rasmussen og senest til Tommy Ahlers. 

Lars Løkke RasmussenLars Løkke Rasmussen 
Året startede med en Facebook-opdatering fra Lars Løkke Rasmussen, der havde fået nok. Det var fejden mellem Jakob Ellemann-Jensen og Inger Støjberg mellem jul og nytår i 2020, der gav Løkke det sidste stof til eftertanke og fik ham til at melde sig ud af det parti, han havde været medlem af i 40 år og siddet som statsminister for i to perioder.  

Kort efter han meldte sig ud, etablerede han sit eget politiske netværk, der nu er blevet til partiet Moderaterne. Han sidder stadig i Folketinget som løsgænger.  

Inger StøjbergInger Støjberg 
Det, der skulle være en ny begyndelse for partiets ledelse, endte i endnu et personopgør og til sidst en udmelding af partiet.

Efter en hæsblæsende jul i 2020, hvor uenigheden mellem Inger Støjberg og Jakob Ellemann-Jensen eskalerede, valgte Inger Støjberg således at melde sig ud af partiet. Ellemann-Jensen støttede op om en rigsretssag mod Støjberg - og det kunne det nyvalgte formandskab ikke holde til. 

Inger Støjberg blev valgt ind i Folketinget for Venstre i 2001 og er nu løsgænger. Der spekuleres i, om hun melder sig ind i Dansk Folkeparti eller Nye Borgerlige, der begge bejler om hendes gunst. 

Kristian JensenKristian Jensen 
Efter det store formandsopgør i Brejning i august 2019 stod Kristian Jensen vingeskudt tilbage i partiet. I marts 2021 åbnede en ny dør sig for Kristian Jensen, men den lukkede samtidig døren i dansk politik for en tid. Han blev af udenrigsminister Jeppe Kofod (S) udnævnt som særlig udsending, der skal arbejde med at sikre Danmark en plads i FN’s sikkerhedsråd. 

Britt BagerBritt Bager 
Det var Venstre, der havde rykket sig politisk, og ikke hende, måtte man forstå på Britt Bager, da hun i marts 2021 skiftede Venstres blå V ud med Konservatives grønne C.

Det skete ifølge hende selv efter en række episoder, blandt andet fordi Venstre ikke var med i politiforliget december 2020. Bager blev valgt til Folketinget for Venstre i 2015 og er tidligere politisk ordfører for partiet. 

Tommy AhlersTommy Ahlers  
Han skulle være det store klimahåb og den TV-kendte iværksætter, der skulle appellere til de unge, erhvervslivet og by-vælgerne. Politik var bare ikke ham. Der var for meget spil og for lidt handling, mente Tommy Ahlers, der meldte sig helt ud af politik og Folketinget i august 2021.
  
Ahlers blev en del af dansk politik, da han i maj 2018, da han blev udnævnt til uddannelses- og forskningsminister i Lars Løkke Rasmussens VLAK-regering.  

Kenneth MikkelsenKenneth Mikkelsen 
Efter Kristian Jensen blev valgt som særlig udsending for regeringen og forlod sin plads i Folketinget, fik Kenneth Mikkelsen sin debut i Folketinget. Han har været folketingskandidat for Venstre siden 2018.  

Anne Rasmussen Anne Rasmussen
Som afløser for Tommy Ahlers indtrådte Anne Rasmussen i august som ny kvinde i Venstres folketingsgruppe. Anne Rasmussen er opstillet som folketingskandidat i Sundbyvester-kredsen på Amager, hvor hun ved folketingsvalget i 2019 fik 545 personlige stemmer. Venstres 1. suppleant i Københavns Storkreds, Michael Lange, fik 1.147 personlige stemmer og fik 4. flest personlige stemmer ved valget, men han takkede nej til at afløse Ahlers.

Konservative 

Partiet har det seneste år mistet to folketingsmedlemmer. Begge til sager om krænkelser. 

Naser KhaderNaser Khader 
Tiden i Konservative stoppede august 2021, efter at en enig folketingsgruppe bekræftede partiformand Søren Pape Poulsen i, at Naser Khader ikke længere kunne være en del af partiet. 

Det skete, efter fem kvinder stod frem i DR og anklagede Khader for at have krænket dem. Det fik Konservative til at nedsætte en advokatundersøgelse, hvor yderligere to kvinder i partiet fortalte om krænkelser fra Khader. Naser Khader har under hele sagen fastholdt sin uskyld, men måtte indse, at hans tid i partiet var forbi. Han er nu løsgænger og har en fortid i Radikale, Liberal Alliance og Konservative. 

Orla ØsterbyOrla Østerby 
I december 2020 valgte Orla Østerby at forlade Konservative og i stedet blive løsgænger i Folketinget. Baggrunden for Østerbys farvel til Konservative var partiets håndtering af en sag fra 2017, hvor Orla Østerby efter sigende havde udvist grænseoverskridende adfærd over for sin partikollega Brigitte Klintskov Jerkel - og ledelsen i partiet derfor valgte at fratage ham alle hans ordførerskaber. 

Radikale 

I oktober 2020 fik Radikale ny politisk leder, da Morten Østergaard trak sig på grund af en sexismesag og samtidig overlod posten til Sofie Carsten Nielsen. 

Morten ØstergaardMorten Østergaard 
Efter otte måneder som menigt folketingsmedlem Radikale valgte Morten Østergaard at sige endeligt farvel til dansk politik i juni 2021. Den tidligere Radikale leder takkede ja til at blive klimarådgiver i ingeniørvirksomheden cBrain A/S. 

Morten Østergaard gik af som politiske leder af Radikale i oktober 2020, efter det kom frem, at han havde krænket det radikale folketingsmedlem Lotte Rod. I forbindelse med sin nye job bad han om at udtræde af Folketinget.

Jens RohdeJens Rohde 
25. januar meldte Jens Rohde sig ud af Radikale Venstre, da han ikke længere var enig i partiets kurs. Det var ikke første gang, at han forlod et parti. I 2015 skiftede han til Radikale efter en lang årrække som medlem af Venstre, som han havde repræsenteret i både Folketinget og i Europa-Parlamentet. 

Jens Rohde var løsgænger i Folketinget indtil 27. april 2021, hvor han meldte sig ind i Kristendemokraterne – og dermed også blev medlem af Kristendemokraternes folketingsgruppe, hvor han dog er eneste medlem, da det ikke lykkedes KD at få nogle mandater ved folketingsvalget i 2019.

Ida AukenIda Auken 
Efter ni måneders sygemelding vendte Ida Auken i slutningen af januar tilbage til Christiansborg. Men det var ikke længere som radikal politiker, da hun kort forinden havde meldt sig ind i Socialdemokratiet. Ida Auken havde været medlem af Radikale i syv år.

Hun var oprindeligt SF'er, men i kølvandet på SF's udtræden af regeringen i 2014 valgte Ida Auken af skifte til Radikale. Dengang lød begrundelsen for at skifte parti, at hun var "i politik for de forandringer, man kan skabe". Og samme begrundelse brugte hun om sit skifte fra Radikale til Socialdemokratiet. 

Kristian HegaardKristian Hegaard 
Det blev til en brat afslutning på Kristians Hegaards politiske karriere. Han tog selv beslutningen, da det kom ham for øre, at han i beruset tilstand skulle have opført sig grænseoverskridende. 

Han husker ikke selv, hvad der er sket, men påpegede, at han havde indtaget alkohol, så hatten passede. Konsekvensen af dette blev et farvel til det parlamentariske arbejde. Han blev første gang valgt til Folketinget ved valget i 2019 og har været kandidat for Radikale siden 2013.    

Susan KronborgSusan Kronborg 
Efter Morten Østergaard valgte at forlade Folketinget i juni 2021, indtrådte Susan Kronborg som nyt medlem af den radikale folketingsgruppe. Hun har inden da været suppleant for Morten Østergaard, mens han var sygemeldt.  

Christina ThorholmChristina Thorholm 
Det blev også til en debut i Folketinget for Christina Thorholm, der overtog Kristian Hegaards mandat, efter han valgte at trække sig. Hun er også valgt til Hillerøds byråd for Radikale.  

Enhedslisten 

Partiet har skiftet politisk ordfører i løbet af det seneste år, hvor Mai Villadsen har afløst Pernille Skipper på posten.

Mai VilladsenMai Villadsen 
Den nye politiske ordfører blev Mai Villadsen, der blev valgt ind i Folketinget første gang i 2019. 

Tiden løb ud for Pernille Skipper, da partiets rotationsprincip begyndte at tikke. Princippet betyder at partiets medlemmer ikke kan stille op til folketingsvalg, hvis de har været arbejdet for partiet i mere end syv sammenhængende år. 

Villadsen har tidligere været politisk for Enhedslistens folketingsgruppe.

 

Du kan finde alle partiernes aktuelle ordførerskaber her.          

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jesper Petersen

Udenrigs- og udviklingsordfører (S), formand for Folketingets Skatteudvalg, fhv. minister
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

Mette Gjerskov

MF (S), ordfører for miljø og verdensmål
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1993)

Jeppe Bruus

Skatteminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

0:000:00