Konservative ekskluderer Naser Khader: "Nu må jeg tage min kamp alene"

Konservatives eksterne undersøgelse af anklagerne mod Naser Khader er afsluttet, og den bekræfter alvoren, fortæller partiformand Søren Pape Poulsen. Partiet har derfor meddelt Naser Khader, at han ikke længere kan være medlem.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Emma Qvirin Holst

Naser Khader er ikke længere velkommen i Konservative.

Han er blevet bedt om at melde sig ud af partiet, som konsekvens af Konservatives eksterne undersøgelse af anklagerne mod ham.

I advokatundersøgelsen er syv kvinder stået frem med anklager mod Naser Khader, og ifølge partiformand Søren Pape Poulsen betyder det, at ”alvoren er mere end bekræftet”.

Han fortæller i forbindelse med partiets sommergruppemøde, at indholdet af rapporten ikke levner nogen tvivl om, at ”så kan man ikke være medlem af Konservative længere”.

Det er en enig folketingsgruppe, som onsdag har bekræftet Søren Pape Poulsen i, at det er den rigtige beslutning at fortælle Naser Khader, at han ikke kan være medlem af folketingsgruppen og partiet, siger partiformanden.

Fastholder uskyld

Sagen om Naser Khader tog sin begyndelse kort tid før sommerferien, hvor fem kvinder i en artikel hos DR fortalte om deres oplevelser med Naser Khader, som de anklagede for at have krænket dem.

I kølvandet på det indledte Konservative en advokatundersøgelse, og den fik partiformanden resultaterne af tirsdag. Her fortæller i alt syv kvinder - altså yderligere to i forhold artiklen på DR - om krænkelser fra Naser Khader. Også 17 vidner har deltaget i undersøgelsen.

”Det var alvorlige anklager, som selvsagt kræver handling,” siger Søren Pape Poulsen og tilføjer, at de ville give både Naser Khader og kvinderne mulighed for at komme til orde. Derudover skulle det også være muligt for andre, end dem fra DR’s artikel, at fortælle om deres oplevelser.

Naser Khader har fastholdt sin uskyld, og han skriver på Facebook, at det er med ”blødende hjerte”, at han nu må melde sig ud af Konservative.

”Jeg er rystet over, at bevisbyrden er vendt på hovedet, så jeg skal dokumentere min uskyld omkring hændelser, der påstås at have fundet sted for op til 21 år siden. Jeg håber, at mine såkaldte MeToo sager bliver de sidste, der føres i medierne og af folkedomstolen, og ikke i en retssal,” skriver han og tilføjer:

”Nu må jeg så tage min kamp alene.”

”Søren skal passe på partiet”

Selvom Naser Khader understreger, at advokatundersøgelsen ifølge ham ikke indeholder nogen former for konklusioner, og han er overbevist om, at sagerne ikke vil kunne holde i retten, respekterer han Søren Papes beslutning.

Han lægger vægt på, at beslutningen formentlig handler om at undgå modvind for Konservative:

”Det mavestød, jeg har fået i dag, havde jeg ikke forventet, men jeg respekterer beslutningen. Det er en politisk beslutning. Søren skal passe på partiet,” skriver han.

Ifølge Søren Pape bliver Naser Khader nu løsgænger, og dermed har Konservative også mistet et mandat. Det er kun, hvis han vælger at træde ud af Folketinget, at partiet vil kunne få et nyt folketingsmedlem.

Naser Khader har i alt været medlem af tre forskellige partier.

Han startede i Folketinget i 2001 for Radikale, som han brød med i 2007, hvor han stiftede Ny Alliance. Kort efter Ny Alliance blev til Liberal Alliance forlod Naser Khader partiet og fandt efter få måneder vej til Konservative. Med undtagelse af perioden fra 2011 til 2015 har han repræsenteret partiet i Folketinget.

Blå bog: Naser Khader

Født 1. juli 1963 i Damaskus

Tiden i Folketinget

 • Folketingsmedlem for Konservative fra 18. juni 2015 til 18. august 2021
 • Folketingsmedlem for Konservative fra 18. marts 2009 til 15. september 2011
 • Løsgænger fra 5. januar 2009 til 17. marts 2009
 • Folketingsmedlem for Liberal Alliance fra 28. august 2008 til 4. januar 2009.
 • Folketingsmedlem for Ny Alliance fra 10. juli 2007 til 27. august 2008.
 • Løsgænger fra 9. maj 2007 til 9. juli 2007.
 • Folketingsmedlem for Radikale fra 20. november 2001 til 8. maj 2007.

Uddannelse

 • Master i teologi, Københavns Universitet, 2015.
 • Supplerende uddannelse i retorik og formidling, Aarhus Universitet, 1994-1995.
 • Mellemøststudier, Odense Universitet, 1991-1993.
 • Cand.polit, Københavns Universitet, 1986-1993.

Erhvervserfaring

 • Adjunct fellow, Hudson Institute, Washington DC fra 2017.
 • Non-resident senior fellow, Hudson Institute, Washington DC, 2015-2017.
 • Senior fellow, Hudson Institute, Washington DC, 2011-2015.
 • Konsulent, boligselskabet DAB, 1996-1997.
 • Konsulent, DR, 1989-1997.
 • Arabisk tolk, oversætter og tekster, 1983-1998.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Naser Khader

Ejerleder, rejseselskabet Palmyra Rejser, senioranalytiker ved Middle East Forum
cand.polit. (Københavns Uni. 1993), master i teologi (Københavns Uni. 2015)

0:000:00