Ida Auken skifter til Socialdemokratiet

SKIFTE: Ida Auken har meldt sig ud af Radikale og i stedet meldt sig ind i Socialdemokratiet. Radikale har de seneste år bevæget sig væk fra midten af dansk politik, mener hun.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Cecilie Gormsen

Efter ni måneders sygemelding vender Ida Auken nu tilbage til Christiansborg. Men ikke længere som radikal politiker. Fredag har hun nemlig meldt sig ud af Radikale og ind i Socialdemokratiet.

Det oplyser hun på sin facebookprofil.

"Da jeg for 7 år siden meldte mig ind i det Radikale, havde jeg lært partiet at kende som et pragmatisk og resultatorienteret parti. Det er min oplevelse, at Radikale Venstre under de senere års ledelse har bevæget sig væk fra den tilgang og dermed også fra midten af dansk politik," skriver Ida Auken i sit facebookopslag.

”Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg længe har været uenig i den retning, og da den nye ledelse har tilkendegivet, at man forsætter linjen, tænker jeg, at det er bedst, at vores veje skilles," fortsætter hun.

Fakta

Ida Aukens farvel til Radikale kommer få dage efter, at Jens Rohde også meldte sig ud af partiet. Både Ida Auken og Jens Rohde støttede Martin Lidegaard, da Radikale i efteråret skulle vælge ny politisk leder. Her vandt Sofie Carsten Nielsen som bekendt kampvalget, og Martin Lidegaard har siden været i tænkeboks om sin fremtid i Radikale.

Mette Frederiksen: Varmt velkommen
I Socialdemokratiet glæder man sig over det nye medlem, hvor formand og statsminister Mette Frederiksen kalder Ida Auken for "en erfaren og utrolig dygtig politiker".

"Hun har de seneste mange år brugt sit politiske liv på at kæmpe for klimaet og miljøet. En kamp, vi deler i Socialdemokratiet. Jeg glæder mig derfor også over, at vi i dag kan byde Ida varmt velkommen i vores folketingsgruppe," siger Mette Frederiksen i en pressemeddelelse.  

Ida Auken har været medlem af Radikale i syv år. Hun var oprindeligt SF'er, men i kølvandet på SF's udtræden af regeringen i 2014 valgte Ida Auken af skifte til Radikale. Dengang lød begrundelsen for at skifte parti, at hun var "i politik for de forandringer, man kan skabe". Og samme begrundelse bruger hun i dag om sit skifte til Socialdemokratiet: 

”Politik handler om at skabe forandringer. Det kræver, at man er klar til at tage ansvar for helheden og samarbejde bredt. Jeg ved, at forandringer er lette at ønske sig og svære at få til at ske. Det gælder ikke mindst den grønne omstilling, hvor man må have befolkningen med sig, hvis det skal lykkes, ligesom et tæt samarbejde med erhvervslivet er afgørende," skriver Ida Auken i sit facebookopslag.

"Den balance og blik for helheden, mener jeg, at Socialdemokratiet bedst repræsenterer,” fortsætter hun.

Læs også

R skal finde ny klimaordfører
Gruppeformand for den socialdemokratiske folketingsgruppe, Leif Lahn Jensen, er glad for at kune byde den nye socialdemokrat velkommen. Han glæder sig både over erfaringen og den grønne profil, som Ida Auken kommer med.

"Jeg er sikker på, at når Ida Auken melder sig ind i Socialdemokratiet, så er det fordi hun kan se sig selv i Socialdemokratiets politiske projekt. Nu glæder jeg mig til, at vi får lov til at lære hinanden rigtig at kende, og jeg ser frem til, at vi skal arbejde tæt sammen," udtaler Leif Lahn Jensen i en pressemeddelse.  

Ida Auken vender som sagt nu tilbage til Folketinget, efter at have haft sygeorlov på grund af stress siden april. Det betyder også, at hendes vikar hos Radikale, Ruben Kidde, ikke længere gar plads i Folketinget, og at Radikale derfor skal på jagt efter en ny klima- og energiordfører. 

 

Kære Alle I dag har jeg meldt mig ind i Socialdemokratiet. De har taget godt imod mig, hvilket jeg er meget glad for....

Slået op af Ida AukenFredag den 29. januar 2021
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ida Auken

MF (S), fhv. miljøminister (SF)
cand.theol. (Københavns Uni. 2006)

Leif Lahn Jensen

MF (S), næstformand, Statsrevisorerne, 1. næstformand, Folketingets Præsidium
10. klasse (Grenaa 1984), havnearbejder

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00