Hvis førstesuppleanten takker nej til Jensens plads, kan K få et nyt folketingsmedlem

Forlader Kristian Jensen Folketinget skal der findes et nyt folketingsmedlem fra Vestjylland. Takker første mand på listen nej, kan Venstre miste en plads i Folketinget til Konservative.

Venstres Kristian Jensen bliver tirsdag præsenteret som særlig udsending for regeringen, erfarer Altinget fra flere kilder. I så fald skal der findes en afløser fra Vestjyllands Storkreds.
Venstres Kristian Jensen bliver tirsdag præsenteret som særlig udsending for regeringen, erfarer Altinget fra flere kilder. I så fald skal der findes en afløser fra Vestjyllands Storkreds.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Simon Engell Kjøller

Kristian Jensen (V) forventes at forlade sin post i Folketinget for at blive særlig udsending for regeringen.

Det vil give et ledigt sæde i Folketinget. Men det vil ikke nødvendigvis gå til Venstre.

Afløseren fra Vestjyllands Storkreds skal nemlig findes blandt dem, der var opstillet på Venstres liste ved folketingsvalget i 2019.

Det er dog ikke dem alle, der længere er medlem af Venstre. Derfor er der risiko for, at Venstre mister en plads i Folketinget til Konservative.

Tidligere folketingskandidat Kenneth Mikkelsen (V) er førstesuppleant og står umiddelbart til at overtage pladsen.

Men hvis han siger nej tak, så vil den i stedet gå til andensuppleanten, som er Gitte Willumsen. Hun er siden valget dog blevet medlem af Konservative.

Ifølge Herning Folkeblad har Kenneth Mikkelsen endnu ikke gjort sig nogle tanker om den mulige indtræden i Folketinget. Han afventer, at nyheden om Kristian Jensens udnævnelse bliver bekræftet.

Gitte Willumsen har derimod gjort sig nogle tanker om nyheden. Hun har fortalt Midtjyllands Avis, at hun er klar til at overtage den ledige plads i Folketinget og træde ind i Konservatives folketingsgruppe, hvis Kenneth Mikkelsen takker nej til pladsen. Hun tilføjer dog, at hun regner med, at han tager pladsen.

Willumsen ekskluderet fra byrådsgruppe
Gitte Willumsen skiftede i oktober sidste år Venstre ud med Konservative efter at være blevet vraget af Venstres byrådsgruppe i Silkeborg og sidder nu i den konservative byrådsgruppe i Silkeborg Kommune.

Inden hun skiftede parti, nåede Gitte Willumsen at være midlertidigt folketingsmedlem for Venstre i første halvdel af 2020 som stedfortræder for Thomas Danielsen, mens han var på barsel.

Gitte Willumsen fik 4.162 stemmer ved folketingsvalget i 2019.

Kenneth Mikkelsen, der er erhvervsdirektør for Erhvervsrådet Herning & Ikast-Brande, fik i alt 6.235 stemmer ved folketingsvalget i 2019. Hvilket ikke var nok til at blive valgt.

Efterfølgende meldte Kenneth Mikkelsen ud, at han havde besluttet ikke at genopstille som folketingskandidat. Han takkede også nej til at blive barselsvikar for Thomas Danielsen sidste år, hvilket var årsagen til, at Willumsen som andensuppleant kom midlertidigt i Folketinget.

Vestjyllands Storkreds

Følgende blev valgt for Venstre til Folketinget i Vestjyllands Storkreds i 2019

  • Inger Støjberg (løsgænger)
  • Kristian Jensen (V)
  • Thomas Danielsen (V)
  • Kristian Pihl Lorentzen (V)
  • Carsten Kissmeyer (V)

Følgende opnåede ikke nok stemmer til at blive valgt:

  • Kenneth Mikkelsen (V) - 1. suppleant
  • Gitte Willumsen (K) - 2. suppleant
  • Anders G. Jacobsen (R) - 3. suppleant
  • Natascha Joof (V) - 4. suppleant
  • Bent Jensen (V) - 5. suppleant
  • Holger Laustsen (V) - 6. suppleant

Kilde: Danmarks Statistik og Folketinget

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kenneth Mikkelsen

Fhv. MF (V), fhv. erhvervsdirektør, Erhvervsrådet Herning & Ikast-Brande
HF (Holstebro Gymnasium 1990), uddannet reserveofficer (1992)

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

0:000:00