Støjberg melder sig ud af Venstre: Jeg tror ikke, at Jakob bliver statsminister

FARVEL: Efter flere ugers spekulationer har Inger Støjberg nu truffet beslutningen om at melde sig ud af Venstre. Hun bliver i stedet løsgænger i Folketinget.

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Emma Qvirin Holst

Skråen er vendt en sidste gang.

Venstres tidligere næstformand Inger Støjberg har taget konsekvensen af opgøret mellem hende og partiformand Jakob Ellemann-Jensen, og hun forlader nu Venstre.

Det fortæller hun til Skive Folkeblad.

Hun forbliver i Folketinget og vil nu i stedet være løsgænger. Ifølge hende er det den bedste måde, hvorpå hun stadig kan kæmpe for sin politiske dagsorden.

"Vi står ved begyndelsen til en indvandringsbølge. Og den erkendelse mangler Venstres ledelse. Hvis Venstre igen skal være et stort parti og igen have statsministerposten, så kræver det en stram og troværdig udlændinge-politik. Jeg tror ikke længere, at vi kommer dertil med Jakob Ellemann-Jensen som formand. Jeg tror ikke, han bliver statsminister," siger Inger Støjberg til Skive Folkeblad.

Den tidligere næstformand tilføjer, at det er Jakob Ellemann-Jensen og partiets gruppe på Christiansborg, der får hende til at melde sig ud. Hun understreger, at der "intet galt" er med Venstres bagland, og det er med vemod, at hun nu skal forlade sin valgkreds i Skive.

Formandskabet, der gik galt
Kontroversen mellem Ellemann og Støjberg brød ud i lys lue mellem jul og nytår, hvor den interne uenighed i formandskabet førte til, at sidstnævnte trak sig som næstformand. Det dårlige forhold blev understreget, da Venstre ledt an af Ellemann kort tid efter valgte at støtte en rigsretssag mod Støjberg.

I den forbindelse sagde hun, at det er "den største mistillidserklæring, jeg kan få fra min egen formand". Men hun var dengang endnu ikke klar til at melde ud, hvorvidt hun stadig havde en fremtid i Venstre.

Om Inger Støjberg
Blå bog: Inger Støjberg
Født 16. marts 1973 i Hjerk

Løsgænger i Folketinget fra 4. februar 2021
Folketingsmedlem for Venstre fra 20. november 2001 til 4. februar 2021

Poster i Venstre
  • Næstformand for Venstre, 2019 til 2020.
  • Retsordfører for Venstre fra 2019 til nu
  • Politisk ordfører for Venstre fra 2014 til 2015.
  • Politisk ordfører for Venstre fra 2007 til 2009.
Ministerposter
  • Udlændinge- og integrationsminister fra 28. november 2016 til 27. juni 2019.
  • Udlændinge-, integrations- og boligminister fra 28. juni 2015 til 28. november 2016.
  • Beskæftigelsesminister fra 23. februar 2010 til 3. oktober 2011.
  • Minister for ligestilling fra 7. april 2009 til 23. februar 2010.

Kilde: ft.dk

Det dårlige forhold kommer også til udtryk ved torsdagens udmeldelse, hvor Støjberg langer ud efter Ellemann på vej ud af døren. I interviewet med Skive Folkeblad fremhæver hun blandt andet, at hun aldrig har oplevet et dårligere samarbejde i blå blok, end der er lige nu. 

Uenigheden mellem de to stridende parter er det seneste halve år blandt andet kommet til udtryk i debatten om MeToo, hvor Ellemann har kritiseret den tidligere næstformand for at gå imod den linje, som han havde lagt.

Flirten til højre
Mens størstedelen af Venstre stemte for rigsretssagen mod Støjberg, fik hun støtte fra Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige. De to partier var de eneste, som var imod rigsretssagen, og de har ikke lagt skjul på deres opbakning til Støjberg. Det er senest kommet til udtryk under debatten forud for afstemningen om rigsretssagen i tirsdags, hvor Dansk Folkeparti sendte næsten samtlige af sine folketingsmedlemmer på talerstolen for at forsvare Støjberg og trække tiden ud.

Flirten mellem Støjberg og de to partiformænd, Kristian Thulesen Dahl (DF) og Pernille Vermund (NB), har også bidraget til spekulationerne om, hvorvidt den tidligere V-næstformand ville skifte Venstre ud med enten Dansk Folkeparti eller Nye Borgerlige.

Indtil videre forbliver hun dog udenfor partigrupperne. Men Thulesen Dahl var torsdag hurtig til at reagere på nyheden på Twitter, hvor han samtidig glæder sig over, at hun ikke er fortid i dansk politik: 

Inger Støjberg er valgt i Vestjyllands Storkreds, hvor hun ved folketingsvalget i 2019 fik 28.420 personlige stemmer. Hun var den politiker i Danmark som fik fjerdeflest stemmer. Hun var kun overgået af tre partiledere - Mette Frederiksen (S), Lars Løkke Rasmussen (V) og Pernille Skipper (EL).

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD), fhv. udlændinge- og integrationsminister
MBA (Aalborg Uni. 2013)