Debat

Akademikerne: Digitale platformsvirksomheder skal ikke have særstatus

DEBAT: Uber bejler igen til Danmark. Her skal vi lære af historien og fremadrettet etablere klare spilleregler for digitale platformsvirksomheder, så Danmark kan tiltrække nye, innovative virksomheder og sikre, at de bidrager ansvarligt til samfundet, skriver Lars Qvistgaard.

Foto: Ulrik Jantzen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lars Qvistgaard
Formand for Akademikerne

Uber annoncerer, at de har et mål om at vende tilbage til Danmark. Det er ikke en dårlig nyhed, hvis det så betyder, at Uber nu vil leve op til det ansvar, som naturligt følger med, når man driver virksomhed i Danmark.

Så længe Uber har lært af fortidens fejl og også i praksis viser, at de vil det anderledes, står der intet i vejen for, at vi hilser Uber varmt velkommen.

Vi er alle enige om, at Danmark skal være frontrunner i den digitale økonomi. Den udvikling kommer ikke af sig selv, men kræver, at vi formår at sætte de rigtige rammer.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Frontrunner i den digitale økonomi
Lad os lære af historien. Sandheden om Ubers fremfærd, de tre år tjenesten nåede at leve i Danmark, viste sig desværre at være præcis så uskøn, som de hårdeste kritikere frygtede. Lad os derfor bruge Ubers aktuelle udmeldinger som en anledning til at få sikret krystalklare spilleregler for platformsvirksomheder i Danmark. Lad os sikre, at historien ikke får mulighed for at gentage sig - hverken i forhold til Uber eller nye digitale platformsvirksomheder. 

Danmark skal være frontrunner i den digitale økonomi for at sikre, at både samfundet, lønmodtagerne og nye såvel som gamle virksomheder får del i de gevinster, der ligger i denne udvikling.

Danmark skal være frontrunner i den digitale økonomi for at sikre, at både samfundet, lønmodtagerne og nye såvel som gamle virksomheder får del i de gevinster, der ligger i denne udvikling.  

Lars Qvistgaard

Målsætningen handler ikke kun om Danmarks evne til at kunne tiltrække nye, innovative virksomheder, men mindst lige så vigtigt om at de bidrager ansvarligt, og at vi ikke lader os fuldstændig forblinde af den hype, der til tider omgærder dem.

Alle skal opleve, at den digitale økonomi kommer dem til gavn. Derfor bør vi straks få ændret på, at der er andre regler for platformsvirksomheder end øvrige virksomheder, når det kommer til skat, forbrugerbeskyttelse og konkurrencevilkår. Det giver ingen mening at give digitale platformsvirksomheder særstatus fremfor andre.

Platformsvirksomheder skal bidrage til statskassen og fællesskabet på lige fod med andre. Derfor bør vi snarest muligt sikre, at også digitale platforme bliver omfattet af obligatorisk indberetning og automatisk skatteopkrævning. Vi har allerede teknologien til at gøre det. Lad os fortsætte de gode takter, der er på dette område med den nye Airbnb-aftale.

Bede rammer for platformsvirksomheder
Det hænger heller ikke sammen, når digitale platforme i dag er undtaget fra at have samme krav til beskyttelse af forbrugerne som andre virksomheder. Eller at platformsvirksomheder, der lever af at formidle arbejdskraft, slipper for alle forpligtelser som arbejdsgiver, når det kommer til rettigheder som løn under sygdom, opsparing til pension, efteruddannelse, barsel og så videre.

Vi skal stoppe uvanen med at give platformsvirksomheder særstatus i forhold til almindelige virksomheder. Lad os gøre noget ved det nu.

Der er ingen tvivl om, at udviklingen med opblomstring af nye digitale forretningsmodeller vil fortsætte og brede sig til nye og flere brancher. Der er ikke noget nyt i, at nye virksomhedskoncepter kommer ind på markedet og presser og udkonkurrerer gamle virksomheder. Sådan har det altid været.

Det nye består i, når en digital platform som Uber mener, at de spilleregler, som vi som samfund har etableret omkring det at drive virksomhed, ikke bør gælde for dem. Det er nyt. Når sagen om Uber er interessant, er det, fordi den sætter den tykkeste streg under behovet for bedre rammer for nye platformsvirksomheder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Qvistgaard

Direktør, Præsteforeningen, fhv. formand, Akademikerne
cand.jur. (Københavns Uni. 1995), MPG (2015)

0:000:00