Debat

Lars Frelle: Vi skal investere i fremtiden, hvis vi vil gøre os håb om at vinde den

DEBAT: Det går godt med digitaliseringen i Danmark. Men hvis ikke vi følger med og bliver klogere på nye teknologiske muligheder over de kommende år, så sakker vi bagud, skriver Lars Frelle-Petersen.

Foto: Agnete Schlichtkrull
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lars Frelle-Petersen
Digital direktør, Dansk Industri

”Alle har en plan, indtil de bliver slået i ansigtet!”

Mike Tysons berømte ord gælder også, når man skal implementere store it-projekter, ifølge skatteminister Karsten Lauritzen (V).

På DI Digitals Årsdag 30 maj gav skatteministeren sit bud på, hvad der skal til, for at vi i fremtiden får mere gavn af digitaliseringen i staten. Rettidig omhu og investeringer er to af de elementer, ministeren fremhævede. Jeg kunne ikke være mere enig.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Avanceret digitalisering
Status et år efter nedsættelsen af Disruptionrådet er, at det går godt med digitaliseringen af det danske samfund. Danmark er igen i år blevet kåret til EU’s bedste digitale land i Europa-Kommissionens DESI-indeks, men vi er ikke længere alene på toppen, men deler den mere og mere med Sverige og Finland.

Vi er europamestre i den basale digitalisering, hvor vi gør virksomhederne og offentlige myndigheder hurtigere og bedre. Men vi skal også være i front med den avancerede digitalisering, hvor virksomhederne ændrer hele deres forretningsmodel.

Hvis ikke vi følger med og bliver klogere på anvendelsen af de nye teknologiske muligheder over de kommende år, så sakker vi agterud.

Lars Frelle-Petersen

Når kun 5 procent af virksomhederne over 10 mand for eksempel anvender kunstig intelligens, og når vi blandt andre ligger bag Holland, Belgien og Tyskland, når det gælder brugen af big data, så er der masser af uforløst potentiale.

Hvis vi omfavner den mere avancerede digitalisering, kan vi beholde førertrøjen og tage et nyt tigerspring som samfund. Det er ikke nok med visionerne for den digitale transformation -  visioner uden handling er tomme ord, så som skatteministeren har sagt: "Det kan blive meget dyrt, hvis man sparer på [digitale] investeringer.”

Investeringer og rettidig omhu
I DI har vi da også foreslået, at regeringen og Folketinget skal sætte penge af til en ambitiøs omstillingsfond, som kan finansiere de investeringer, der er behov for, så vi også om 10 år er EU’s bedste digitale land. 

Den digitale udvikling går stærkt. Virksomheder opstår og forgår, alt efter om de formår at omstille og udnytte de digitale muligheder, så hvis ikke vi følger med og bliver klogere på anvendelsen af de nye teknologiske muligheder over de kommende år, så sakker vi agterud.

Derfor kræver digitalisering også investeringer og rettidig omhu hos alle. Det gælder her i DI, i de små virksomheder og i de globale koncerner. Anders Krab-Johansen, koncernchef for Berlingske Media, levendegjorde på årsdagen, hvordan de har valgt at investere i mediets digitale fremtid, og at der er behov for, at man ser på essensen i, hvem man er som virksomhed for at bevare og genskabe det i en digital verden.

Vind fremtiden
Eksempler som Berlingskes omstilling er vigtige for at vise værdien af digitalisering. At digitalisering skaber vækst, arbejdspladser og bedre service i det offentlige.

Derfor har vi i DI samlet en lang række eksempler på vellykket digitalisering, der forhåbentlig kan inspirere beslutningstagere både på direktionsgangene og på Christiansborg.

Vi skal holde os for øje, hvilken værdi vi gerne vil have ud af digitaliseringen, og arbejde på flere fronter, så vi kan følge med, hvis vi som i boksningens verden skulle få behov for at tilpasse os hurtigt.

Vi skal investere i fremtiden, hvis vi vil gøre os håb om at vinde den.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Frelle-Petersen

Departementschef, Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1998)

0:000:00