Debat

Lars Frelle: Vi skal genopbygge tilliden til digitaliseringen

DEBAT: Skandalerne med Facebook har vist, at en digital tillidskrise ikke er langt væk, så det er vores opgave at genopbygge tilliden til digitaliseringen. Danskerne skal have digitale kompetencer fra første skoledag til sidste arbejdsdag, skriver Lars Frelle.

Foto: Sif Meincke. Copyright: Dansk Industri
Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lars Frelle-Petersen
Digital direktør, Dansk Industri

Når det handler om forandring, har vores arbejdsmarked en fordel i forhold til mange andre lande. Vores arbejdsmarked er fleksibelt og kan takket være aftaler mellem arbejdsgivere og lønmodtagere tilpasse sig de forandringer, der sker i samfundet.

Men når det drejer sig om at gribe mulighederne i udviklingen og sikre, at vi alle vinder på de hastige digitale forandringer, der sker globalt, så er der behov for politisk handling.

Da Disruptionrådet blev nedsat for et år siden, var vi i DI meget tilfredse. For det var nødvendigt at få løftet debatten om, hvordan teknologien forandrer vores samfund helt op på højeste niveau i regeringen.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

På samme måde som Danmark er blevet kendt verden over for sin høje fødevaresikkerhed, skal data "Made in Denmark" også være synonymt være med høj tillid og sikkerhed

Lars Frelle-Petersen
Digital direktør, Dansk Industri

Det, at statsministeren satte sig for bordenden af rådet, har gjort, at diskussionerne har løftet regeringen til et nyt niveau og skabt nye visioner for at fremtidssikre Danmark. Nu handler det om at få ført visionerne ud i livet. Den nye strategi for Digital Vækst er et godt udgangspunkt med initiativer, der kan gøre en forskel.

Men vi skal gøre endnu mere for at give både virksomheder og borgere de bedste muligheder for at vinde i den digitale tidsalder. Derfor skal vi holde fast i Disruptionrådets fremsynethed. Her er der en række konkrete udfordringer at kaste sig over.

Alle danskeres grundlæggende digitale kompetencer bør være på linje med det at kunne læse, skrive og regne

Lars Frelle-Petersen
Digital direktør, Dansk Industri

Digitale kompetencer fra første skoledag til sidste arbejdsdag
Vores offentlige sektor skal være mere fremsynet, så både det offentlige og det private kan drage nytte af nye teknologiske muligheder. I mange brancher forgår der lige nu en kæmpe omstilling, hvor mange danske virksomheder kæmper for at finde fodfæste, rekruttere de nødvendige kompetencer og konkurrere på lige vilkår.

Derfor bør politikerne få en årlig vurdering af, hvor udviklingen bevæger sig hen, hvordan samfundet skal omstille sig, og hvor lovgivningen skal tilpasses. 

Vi skal sikre, at danskerne får de rette digitale kompetencer fra første skoledag til sidste arbejdsdag. Alle danskeres grundlæggende digitale kompetencer bør være på linje med det at kunne læse, skrive og regne.

Derfor er der behov for at gå uddannelsessystemet efter i sømmene fra folkeskolen til efteruddannelsesmulighederne, så digitale kompetencer bliver en selvfølgelighed på alle niveauer. Uddannelse er dog ikke kun en offentlig opgave.

Virksomhederne skal også selv tage ansvar, og derfor ser vi frem til, at alle parter løfter den teknologiske dagsorden med den nye teknologipagt.

Genopbygge tilliden til digitaliseringen
Vi skal genopbygge tilliden til digitaliseringen. Vi har med skandalerne om blandt andet Facebook set ansatser til en digital tillidskrise. Det kan få alvorlige konsekvenser, hvis borgerne mister tilliden til at begå sig i en digital verden, og derfor er det en opgave, både virksomheder og politikere skal tage alvorligt.

Vi skal radikalt gentænke måden, vi anvender og beskytter data på. På samme måde som Danmark er blevet kendt verden over for sin høje fødevaresikkerhed, skal data "Made in Denmark" også være synonymt være med høj tillid og sikkerhed.

Hvis vi lykkes med at skabe rammerne for tryg brug af data, kan høj digital ansvarlighed blive en konkurrencefordel for danske virksomheder fremadrettet. Statsministeren har med Disruptionrådet fået sat forandringerne på dagsordenen. Nu skal vi tage arbejdshandskerne på og gå i gang.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Frelle-Petersen

Departementschef, Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1998)

0:000:00