Debat

Welfare Tech: Disruptionrådet bør skabe en vedvarende vilje til forandring

DEBAT: I Danmark bør vi dyrke evnen til at leve med og af forandring, mener Christian Graversen. Viljen til forandring skal med andre ord gøres til en del af vores kultur, som man blandt andet har set på social- og sundhedsområdet.

Viljen til forandring skal gøres til en del af kulturen, mener direktør i Welfare Tech Christian Graversen.
Viljen til forandring skal gøres til en del af kulturen, mener direktør i Welfare Tech Christian Graversen.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Christian Graversen
Administrerende direktør i Welfare Tech

Disruptionrådet er godt sammensat til at håndtere udfordringerne, som accelererende teknologiudvikling og globalisering bringer.

Tænk, hvis vi kun havde repræsentanter fra det private erhvervsliv eller den offentlige sektor med. Det ville svare til, at det kun var landbrugets organisationer, der sad med ved bordet, da industrialiseringen ændrede erhvervet fra at være den primære beskæftigelse til i dag at være grundlag for det andenstørste eksporterhverv efter sundhedsindustrien.

Pointen er, at samfundet gennemgik en stor transformation fra, at borgerne arbejdede i landbruget, til at de arbejdede i industrien. På grund af smart brug af teknologi og en ny organisering af arbejdet i landbruget blev endnu mere produktivt og skabte endnu mere værdi for samfundet – bogstavlig talt kom erhvervet til at brødføde flere ved at forandre sig.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Fra landbrug til industri til forandringssamfund
Vi bør være stolte af vores lille plet på jorden. Det har ikke været givet, at et land uden naturressourcer bliver så rigt som Danmark. Vi har skabt vores velstand gennem kvikke hoveder, godt samarbejde og udsyn til verden.

Nogle taler for, at globaliseringen tvinger os til at vælge få industrier, vi vil satse på. Det har historisk virket for Japan, Korea og Kina at indrette hele samfundet mod at blive bedst i få industrier.

Frem for at tro, at vi kan kontrollere disruption ved at kigge til fortiden efter styrker, bør vi dyrke evnen til at leve med og af forandring. Vilje til forandring bør være en del af vores kultur.  

Christian Graversen
Administrerende direktør i Welfare Tech

Man skal dog ikke glemme, at Japan snart har stået i økonomisk stampe i 25 år, og Kina søger at lægge om fra statsstyret til forretnings- og efterspørgselsdrevet økonomi.

Frem for at tro, at vi kan kontrollere disruption ved at kigge til fortiden efter styrker, bør vi dyrke evnen til at leve med og af forandring. Vilje til forandring bør være en del af vores kultur.

Inspiration i kommunerne
De danske kommuner er samlet den største offentlige arbejdsgiver. I perioden fra 2009 til 2016 faldt antallet af ansatte med 8 procent fra 537.000 personer til 494.000 personer, samtidig med at antallet af ældre er steget.

Evnen til at fastholde et acceptabelt serviceniveau med færre ansatte har været godt hjulpet af, at medarbejdere inden for social- og sundhedsområdet har fået bedre uddannelse og mestrer teknologi bedre.

Det har også været hjulpet af en ny kultur, hvor man forstår værdien af at hjælpe den enkelte borger til at leve et mere selvstændigt og frit liv. Hverdagsrehabilitering forklares typisk med, at man i stedet for at koge et æg til en enlig mand skal lære ham selv at koge et æg. Det giver ham mere frihed, og det sparer kommunale medarbejdere tid.

Denne blanding af værdier, kultur, ledelse, uddannelse og teknologiforståelse kan vi alle drage nytte af, så vi skaber forandring. Disruptionrådet skal skabe en vedvarende vilje til forandring, så vi får alle med. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Graversen

Country Manager Digital, Siemens Healthineers
cand.merc. (CBS 2004)

0:000:00