Debat

IBM: Teknologien skal sikre en grønnere fremtid, men udleder selv store mængder CO2

Hvis vi vil nå i mål med de grønne dagsordener, må vi forholde os til teknologiens negative påvirkning på klimaet, skriver Christopher Fabritius.

Med regeringens grønne plan ”Danmark kan mere II” skal energisyndere skiftes ud med grønne varmekilder. Jeg foreslår, at det næste skridt for regeringen er at se på teknologiens udledning, skriver Christopher Fabritius. 
Med regeringens grønne plan ”Danmark kan mere II” skal energisyndere skiftes ud med grønne varmekilder. Jeg foreslår, at det næste skridt for regeringen er at se på teknologiens udledning, skriver Christopher Fabritius. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Digitale fremskridt er den største gevinst ved det enogtyvende århundrede. På alle måder er det teknologi, der får hverdagen til at hænge sammen. I det små er det teknologi, der giver os muligheden for at udføre vores arbejde. Mens det i en større skala er teknologi, vi sætter vores lid til, når det kommer til at løse samtidens udfordringer.

Klimakrisen er her et nærliggende eksempel, hvor regeringen sætter sin lid til, at ny teknologi skal være med til at skabe grønne løsninger, der kan sikre, at Danmark får indfriet 70 procents CO2-reduktion i 2030. Den digitale afhængighed er altså større end nogensinde før.

Teknologi er altafgørende for moderne virksomheder, men vores afhængighed har også en bagside. Det koster nemlig energi at producere strøm, og teknologi og it-udstyr udgør en større og større andel af virksomheders samlede CO2-regnskab. I 2030 vil 17 procent af Danmarks samlede elforbrug komme fra store datacentre.

Teknologien er vigtig for den grønne omstilling

Det kan lyde paradoksalt, at teknologiske fremskridt skal sikre en grønnere fremtid, alt imens den negative påvirkning på klimaet tager til. Ikke desto mindre er det en del af den udfordring, som både regeringen, virksomheder og institutioner må forholde sig til.

Hvis vi vil nå i mål med de grønne dagsordener, må vi forholde os til teknologiens påvirkning på klimaet

Christopher Fabritius
Salgsansvarlig for zSystems Hardware Danmark hos IBM

Med regeringens aktuelle grønne plan ”Danmark kan mere II” skal vi alle skifte vores energisyndere ud med grønne varmekilder – men vi må ikke stoppe ambitionerne her. Jeg foreslår, at det næste skridt for regeringen er at se på teknologiens udledning. For hvis vi vil nå i mål med de grønne dagsordener, må vi forholde os til teknologiens påvirkning på klimaet.

Ligeledes har vi i tech-branchen et ansvar for ikke kun at tænke i udvikling, men også tænke i energioptimering og bæredygtig teknologi. For vi må alle tage ansvar - hele vejen rundt om bordet.

I IBM udvikler vi nye systemer, hvor vi udover at forbedre teknologien også reducerer strømforbruget med 50 procent sammenlignet med andre serverplatforme. Det er innovationer som dette, vi skal have mere af i fremtiden.

For med disse ambitioner kan vi imødekomme klimamålsætningerne og samtidig sikre en betydelig økonomisk besparelse i en tid, hvor strøm aldrig har været dyrere. Regeringen og tech-branchen må i fællesskab tænke teknologi og bæredygtighed sammen. Teknologiske fremskridt skal drive den grønne omstilling – lad den ikke blive en byrde.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00