Debat

It-klimapartnerskabet: Vi skal blive bedre til at fortælle om it-branchens grønne muligheder

Der eksisterer allerede flere muligheder for at sænke det digitale klimaaftryk. Det skal it-branchen blive bedre til at fortælle om, for på sigt kan det også gavne den grønne omstilling i en række andre sektorer, skriver Kathrine Forsberg.

It-branchen kan ikke alene drive udviklingen af de energioptimerende teknologier, det skal ske i samspil med både politikere og forbrugere, skriver Kathrine Forsberg.
It-branchen kan ikke alene drive udviklingen af de energioptimerende teknologier, det skal ske i samspil med både politikere og forbrugere, skriver Kathrine Forsberg.Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Kathrine Forsberg
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Langt de fleste er klar over, at de udleder CO2 i atmosfæren fra det øjeblik, de starter deres benzinbil. De fleste er også bevidste om, hvordan internetshopping, rejser til Thailand og ikke mindst opvarmningen af huse, efterlader et klimaaftryk.

Det er alt sammen i vores bevidsthed og takket være forskning, undervisning, oplysning fra medierne og ikke mindst politisk bevågenhed, er kombinationen af vores handlinger og klimaaftryk blevet en håndgribelig størrelse, som vi konfronteres med i hverdagen. Men hvor mange tænker CO2-udledning, når de starter computeren, tjekker deres netbank, streamer Netflix eller opdaterer Aula?

Ifølge konsulenthuset Advice har over 60 procent af danskerne aldrig tænkt over, hvordan forbrug af apps og streaming påvirker klimaet. Digitale teknologier og klimaaftryk bliver en uhåndgribelig størrelse. Der sidder jo (heldigvis) ikke en udstødning på din pc’er, og du bliver ikke vist et Google Maps over dine data, når du sender en mail eller uploader et billede til Instagram.

Selvom en simpel søgning på internettet efterlader et meget lille klimaaftryk, så løber det samlet set op, når milliarder af mennesker løbende benytter de datadrevne teknologier. 

Nye teknologier kan nedbringe CO2-udledning

Vi bliver nødt til at blive bedre til at fortælle om de muligheder og løsninger, som rigtig mange teknologier allerede besidder. Når jeg siger vi, så er det i høj grad it-branchen, som er mit udgangspunkt. For grøn omstilling handler ikke bare om at streame mindre Netflix, vælge cyklen og tage i sommerhus i stedet for til Thailand.

Hvis vi får skabt en bevidsthed hos forbrugerne om deres digitale klimaaftryk, så kan de også være med til at fremme udviklingen af energioptimerende løsninger

Kathrine Forsberg
Formand, Klimapartnerskabet for service, it og rådgivning

Det handler i lige så høj grad om at effektivisere og optimere, og det kan vi ved at digitalisere og automatisere. Tag datacentre som eksempel. De er nogle af digitaliseringens rigtig store CO2-udledere. Men faktisk eksisterer der flere muligheder for at optimere elforbruget og reducere udledningen, blandt andet ved at udskifte køleanlægget kan effektforbruget reduceres med op til 80 procent.

Mange datacentre kører med unødvendigt lave temperaturer, og derfor er der også reduceringer at hente, hvis man monitorerer temperatur og luftfugtighed. Her siger tommelfingerreglen, at hvis man hæver temperaturen én grad, kan man reducere energiomkostningerne med fire procent.

Samtidig er man begyndt at knytte overskudsvarmen fra datacentre til fjernvarmesystemet, og dermed kan energien anvendes til opvarmning af boliger og andre bygninger. På den måde skaber vi også en synergi med andre brancher, hvor der ligger et kæmpe uforløst potentiale indenfor grøn omstilling, som it-branchen kan være med til at indfri.

Temadebat

Hvor stort et problem udgør vores digitale klimaaftryk?

Altinget sætter i en ny temadebat fokus på, hvordan øget digitalisering påvirker vores klimaaftryk. Her giver en række aktører deres bud på, hvor stort et problem det digitale klimaaftryk udgør, hvad der kan gøres for at sænke udledningen fra danskernes digitale forbrug, og hvem der har ansvaret.

Du kan se det samlede debatpanel her.

Om temadebatter:
Har du lyst til at bidrage til debatten, er du velkommen til at sende dit indlæg til [email protected].

Verdensøkonomisk Forum (WEF) vurderer, at digitale teknologier kan nedbringe klodens udledning af CO2 med 15 procent i en række sektorer, som transport, landbrug, byggeri, energi og fremstillingsindustrien.

Det kræver, at vi er dygtige nok til at arbejde sammen – både fra producentleddet, over it-leverandører som Atea og ud mod offentlige og private virksomheder. Først derefter vil vi få accelereret den grønne omstilling og nedbragt det stigende digitale klimaaftryk.

Også politikernes ansvar

Selvom it-branchen kan løfte rigtig meget, så bærer branchen ikke ansvaret alene. Vi kan ikke alene drive udviklingen af de energioptimerende teknologier, det skal ske i samspil med både politikere og forbrugere. Der er brug for, at politikerne fortsætter med at stille krav om bæredygtighed i eksempelvis offentlige udbud.

Derefter er det selvfølgelig virksomhedernes ansvar at leve op til de grønne krav ved at stille krav til producenter, samarbejdspartnere og leverandører. Mange virksomheder rapporterer allerede på ESG og bæredygtighed, men direktivet giver ny relevans og tyngde, som skubber til udviklingen i de her rapporter, da mange virksomheder vil bruge flere ressourcer på rapporteringen for at leve op til direktivet.

Og tilbage til, at vi skal blive bedre til at fortælle om de muligheder og løsninger, som it-branchen besidder. For hvis vi får skabt en bevidsthed hos forbrugerne om deres digitale klimaaftryk, så kan de også være med til at fremme udviklingen af energioptimerende løsninger.

Lige så vel som de fleste er bevidste om klimavalget mellem bøffer og bønner, lige så klimabevidste håber jeg, de i fremtiden kommer til at være, når de fremover stiller grønne krav til eksempelvis deres bredbåndsleverandører, streamingtjenester og energiselskaber.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kathrine Forsberg

Adm. direktør, Atea, formand, Klimapartnerskabet for service, it og rådgivning
cand.merc (CBS), MBA (CBS)

0:000:00