Lægeforening roser regioners it-forslag

IT: Lægeforeningen er meget positiv over for Danske Regioners tilbud om at overtage de statslige opgaver inden for sundheds-it. Astrid Krag afviser idéen.
Lægeforeningen mener ikke, at staten har løftet sin del af opgaverne på it-området specielt godt.
Lægeforeningen mener ikke, at staten har løftet sin del af opgaverne på it-området specielt godt.Foto: colourbox.com
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Regionerne har vist, at de faktisk kommer tæt på de mål, som de sætter sig på it-området. Her synes jeg ikke, at man fra statens side har haft lige så stor fremdrift.

Mads Koch Hansen
Formand, Lægeforeningen

En spændende ide, som skal overvejes seriøst. Sådan lyder det fra Lægeforeningen i forhold til Danske Regioners forslag om at overtage statens it-opgaver på sundhedsområdet. I dag er opgaverne delt mellem regionerne og staten.

"Regionerne har vist, at de faktisk kommer tæt på de mål, de sætter sig på it-området. Her synes jeg ikke, at man fra statens side har haft lige så stor fremdrift," siger Lægeforeningens formand, Mads Koch Hansen.

Han peger på Det Fælles Medicinkort (FMK) som et eksempel på, hvor staten ikke har imponeret med sit bidrag i processen.

Dokumentation

Det sagde Bent Hansen om it til Danske Regioners generalforsamling 

De mange it-projekter, som vi er ved at rulle ud i regionerne, skal også forenkle arbejdsdagen for medarbejderne og skabe sammenhæng i behandlingen for patienten.

Regionerne mener, det er tid til at lægge den gamle EPJ-diskussion i graven. Vi er stort set i mål med konsolideringsfasen og kan dele oplysninger på tværs. Nu er opgaven en anden. Nu skal der lægges vægt på at bruge systemerne fuldt ud og knytte dem endnu tættere til de mange kliniske arbejdsgange.

Samtidig skal it-systemerne følge med tiden og de skiftende behov. Nye funktioner skal bygges ind, så medarbejderne kan være mobile og ikke er låst til stationære pc'er. Også borgerne skal have mobil adgang til sundhedsoplysninger.

Det er vores opgave at skabe sammenhæng i it-udviklingen i den enkelte region og regionerne imellem. Derfor nedsatte regionerne i 2010 organisationen RSI - Regionernes Sundheds-it. Her er udvalgt 24 projekter og pejlemærker, som vi skal være i mål med ved udgangen af i år. Og regionerne har en ny strategi frem mod 2019 klar. Her er visionen at styrke mødet mellem borgerne og sundhedspersoner med sammenhængende og ensartede digitale muligheder.

Vi skal bl.a. udbrede telemedicinske løsninger, så borgerne bliver aktive medspillere i deres eget sygdomsforløb. Vi skal udvikle flere selvbetjeningsløsninger, så borgerne f.eks. selv kan booke tid til undersøgelser, så det passer til deres kalender. Og så skal systemerne være mere stabile, så det bliver nemmere for vores medarbejdere at passe deres kerneopgaver.

Selv om regionerne er nået langt, er vi fortsat afhængige af, at de nødvendige it-hovedfærd­sels­årer er tilgængelige. I dag er det statens ansvar - og det går trægt.

Regionerne er klar til at påtage sig et større ansvar for at få skabt den nødvendige infrastruktur for sundheds-it. Men er staten klar til at overlade regionerne den opgave?


0:000:00