Debat

Prosa: Ledere står for tæt på halvdelen af krænkelser blandt it-professionelle

DEBAT: Vi har tabt kampen på forhånd, når ledere ikke tager afstand, men deltager i krænkelser på it-arbejdspladserne. Ledere skal gå forrest i kampen for ligestilling og en god kultur, mener Prosa.

Tæt på halvdelen af dem, der oplever krænkelser på arbejdspladserne,
fortæller i Prosas undersøgelse, at de er blevet krænket af en leder, skriver Hanne Lykke Jespersen.
Tæt på halvdelen af dem, der oplever krænkelser på arbejdspladserne, fortæller i Prosas undersøgelse, at de er blevet krænket af en leder, skriver Hanne Lykke Jespersen.Foto: Colourbox
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Hanne Lykke Jespersen
Næstformand, Prosa

I marts 2020 udkom vi i Prosa – forbundet af IT-professionelle - med undersøgelserne ”Knæk koden og Knæk tonen”, der afdækkede chikane på vores medlemmers arbejdspladser og studiesteder.

Resultaterne var tydelige. Begge køn oplever chikane, kvinder langt mere end mænd.

Hele 44,5 procent af kvinderne angav i undersøgelsen, at de havde været udsat for en eller flere krænkende handlinger. Hos mændene var andelen 12 procent.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Ingen krænkelser er acceptable, og målet er naturligvis at gøre op med alle former for krænkelser.

Men denne store forskel er et af flere eksempler, der vidner om, at vi også blandt de it-professionelle har et problem med ligestilling.

Lederne er definerende for kulturen på arbejdspladsen, så de skal gå forrest i at skabe ligestilling og tryghed, ikke i at krænke. 

Hanne Lykke Jespersen
Næstformand, Prosa

Sammenlignet med andre undersøgelser af samme type ligger vi i it-branchen højt i andel af personer på både arbejdsmarkedet og på studiestederne, der har oplevet krænkelser.

Den kultur skal vi have gjort op med, men det kræver samarbejde mellem alle interessenter på det danske it-arbejdsmarked. Fagforeninger, virksomheder, studiesteder, ledere og medarbejdere må alle kigge indad og foretage nødvendige skridt for at løse denne meget bekymrende kultur.

Det starter med lederne
Tæt på halvdelen af dem, der oplever krænkelser på arbejdspladserne, fortæller i undersøgelsen, at de er blevet krænket af en leder. Det er på alle måder ødelæggende for den enkelte, men også for kampen mod sexisme og krænkelser.

Hvis lederen ikke blot ignorerer krænkernes adfærd, men selv tager del i den, så er kampen tabt på forhånd.

Lederne er definerende for kulturen på arbejdspladsen, så de skal gå forrest i at skabe ligestilling og tryghed, ikke i at krænke. Hertil kommer, at det er langt sværere at sige fra, når lederen også er krænkeren.

I fagbevægelsen har vi naturligvis også selv et ansvar. Vi skal støtte og hjælpe alle de af vores medlemmer, som har været udsat for de her uacceptable krænkelser, og vi skal uddanne vores tillidsrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter i trivsel, chikane og krænkelser, så vi kan forebygge fortsatte krænkelser på it-arbejdsmarkedet.

Læs også

Derfor har vi i Prosa et konkret punkt i vores uddannelse af tillidsrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter, der indeholder fokus på kvinder, handicappede og LGBT-personer.

Vi skal sikre en mangfoldighed på it-arbejdsmarkedet, hvor alle føler sig inkluderet, værdsat og frem for alt ikke udsat.

Ændringerne er i gang
Den positive udvikling er heldigvis i gang. Flere kvinder søger ind på it-uddannelserne, og den udvikling skal vi arbejde på at fastholde.

Internt i Prosa var der nogle år, hvor jeg var den eneste kvinde i vores hovedbestyrelse. Ved vores seneste forsamling blev der valgt fem kvinder, som nu udgør en tredjedel af vores hovedbestyrelse.

Den røde tråd i krænkelserne handler om, at kvinder ikke hører hjemme i it-faget. Det er selvfølgelig noget forfærdeligt sludder.

Hvis vi skal opnå ligestilling i it-branchen over en bred linje, ikke kun i opgøret med krænkelser, så kræver det, at flere kvinder kommer ind i branchen. Derfor kører kampen for ligestilling i flere spor.

Vi skal have flere kvinder ind i faget, og de skal føle sig som en naturlig del af branchen. Det er de, og sådan skal de behandles.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hanne Lykke Jespersen

Fhv. næstformand, Prosa
edb-assistent

0:000:00