Haarder: Selvfølgelig skal en minister kunne bede en embedsmand redegøre for en sag

KOMMENTAR: Folketinget skal ikke kunne tvinge en embedsmand og en minister til, at embedsmanden afhøres imod ministerens ønske, skriver Bertel Haarder.

I mine 22 år som minister har jeg altid givet mulighed for, at embedsmænd kunne svare på spørgsmål under samråd i Folketinget. Jeg insisterede på, at jeg altid skulle være ledsaget af den embedsmand, der vidste mest om emnet, ikke nødvendigvis afdelings- eller kontorchefen. Derved fik både udvalget og jeg selv den bedste orientering.

Det kan godt være, at det på et tidspunkt blev forbudt at lade en embedsmand udtale sig, men det var jeg ligeglad med. Det må være en sag mellem ministeren og udvalget. Det synes jeg ikke, en statsminister skal blande sig i.

Til gengæld vil jeg holde fast i, at det altid må være ministeren, der afgør, om en embedsmand skal udtale sig. Og det må være ministeren, der afgør, om en embedsmand kan udtale sig, for eksempel ved en konference eller høring, uden at ministeren selv er med.

Folketinget skal ikke kunne tvinge en embedsmand og en minister til, at embedsmanden afhøres imod ministerens ønske. Og slet ikke ved et åbent samråd. Vi må være præcise med hensyn til det danske ministerstyre og Grundlovens adskillelse af den lovgivende og dømmende magt.

Min holdning blev formet allerede før, jeg første gang blev minister. Jeg var dengang ærgerlig over, at samråd med daværende undervisningsminister Ritt Bjerregaard ikke gjorde udvalget meget klogere, fordi der ikke blev en dialog med dem, der vidste mest om emnet.

Som minister var jeg glad for, at jeg også selv kunne blive lidt klogere under de (alt for) mange samråd.

-----------

Bertel Haarder, MF for Venstre. Blandt andet tidl. EP-medlem, kulturminister, undervisningsminister og europaminister. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Lisbeth Knudsen: Kroniske københavner-pryglerier er usaglige Lisbeth Knudsen: Kroniske københavner-pryglerier er usaglige Næste artikel Kresten Schultz-Jørgensen: Et skrivebord er ikke bare et skrivebord Kresten Schultz-Jørgensen: Et skrivebord er ikke bare et skrivebord