Anmeldelse af 
Steen Gade

6 A'er: Reportagerejse til klimafronten er en hyldest til videnskaben

Sebastian Mernild og Robert Zola Christensens reportagebog 'Da kulden forsvandt' besvarer næsten alle spørgsmål, der kan stilles om klimaændringerne. Men det er samtidig en spændende rejsebeskrivelse fra verdens koldeste brændpunkter. 

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Steen Gade
Da kulden forsvandt - Beretninger fra klimafronten
Sebastian H. mernild og Robert Zola Christensen
165 sider, Gyldendal, er netop udkommet

 

Sjældent har jeg læst en så indholdsrig og samtidig letlæst rejsebeskrivelse.For det er det, bogen er. En reportagerejse til klodens koldeste brændpunkter. På 164 sider. Vi kommer sammen med forfatterne til både Alaska, Grønland, Andesbjergene, Svalbard og til sidst til København. Da vi samtidig - som en del af reportagerne - får svar på næsten alle de spørgsmål, der kan stilles om klimaændringerne, er det svært for anmelderen at få armene ned.

Det er simpelthen en god klimabog, der giver tæt og nuanceret information og samtidig er skrevet, så man oplever spændingen ved at følge i Sebastian Mernilds fodspor. Som da Robert Zola Christensen, der har skrevet størstedelen af bogen, "tåger inde" i Kangerlussuaq Lufthavn i Grønland og får chancen for at flyve ind på station NEEM midt inde på Indlandsisen.

For hjemturen bliver en dramatisk historie. Om et fly - et amerikansk Hercules fly - der synker lige så stille ned i isen i løbet af de to timer, opholdet varer. Og selv om flyet har påmonteret ski, kan det simpelthen ikke lette. I sidste forsøg har det erfarne mandskab derfor monteret raketter på siden af flyet til hjælp. Som læser bliver man næsten blæst lige så meget bagover som forfatteren.

Bogen igennem følger vi videnskabsmanden Sebastian Mernild. Oplevet og beskrevet af vennen, der troligt har besøgt og hjulpet ham på nogle af verdens vigtigste klimaforskningslokaliteter, der ligger i de mest vejrhårde og kolde områder på kloden. Vi er med helt ude i "marken". Eller rettere: ude i kulden, og med stor risiko.

Vi involveres direkte i Sebastian Mernilds arbejde. Spændende fortalt og helt ned i detaljerne i de metoder, han benytter.

Steen Gade

Vi involveres direkte i Sebastian Mernilds arbejde. Spændende fortalt og helt ned i detaljerne i de metoder, han benytter. De beskrives, så man kan blive fascineret både af tankegangen bag metoderne, og hvordan de udføres i praksis.

De kan være primitive som at samle sne på helt bestemte lokaliteter år efter år for at måle antal sodpartikler, og det kan være at benytte sæler til målinger ved en gletsjermunding. Tværfagligt så at sige. Og helt ude i kulden med en videnskabsmand, der er "både og". Både ude i kulden om sommeren og inde ved computermodellerne om vinteren. 

Bogen bliver således en lang hyldest til videnskaben. Fortalt så alle kan være med. Og det er vigtigt og falder flot i tråd med Sebastian Mernilds egen indsats som folkeoplyser. For når Robert Zola Christensen fascineres, kan man som læser mærke, at han er litterat og forfatter.









0:000:00