Alternativt energiudspil: Mange af vores forslag er ikke politisk gangbare

GRØNNE DRØMME: Det kommende energiforlig er den vigtigste aftale for Alternativet at være med i. Forud for forhandlingerne fremlægger partiet 54 forslag om alt fra en gigawatt VE-udbygning om året til differentieret boligskat.

Christan Poll (ALT) kalder sig selv en uerfaren politiker. Han har ingen fornemmelse af, hvad han kan komme igennem med i de kommende energiforhandlinger.
Christan Poll (ALT) kalder sig selv en uerfaren politiker. Han har ingen fornemmelse af, hvad han kan komme igennem med i de kommende energiforhandlinger.Foto: Emil Hougaard/Ritzau Scanpix
Kasper Kaasgaard

”Klimakrisen er en af grundene til, at vi eksisterer som parti. Den var medvirkende til, at vi blev etableret, og det her er hjerteblod for os.”

Sådan beskriver Christian Poll (ALT) sit partis motivation forud for de energiforhandlinger, der står for døren.

Poll har som energiordfører været med til at udforme de 54 forslag, som Alternativet tirsdag præsenterer i udspillet ’God energi’. Forslagene spænder vidt: Bornholm skal være energitestzone, biomassen skal udfases og fylde så lidt som muligt i energiproduktionen i 2030, og Danmark skal være fossilfrit i 2035.

I det hele taget mener partiet, at det er vigtigt at sætte mål for den grønne omstilling.

Vi ved jo, at denne regering ikke er så vild med at forpligte sig for fremtiden. Så jeg tror, at målsætninger bliver en mindre del af forhandlingerne. Og det er forståeligt.

Christian Poll (ALT)
Energiordfører

”Vi har en række overordnede mål. Dem synes vi, regeringen har for få af. Mål er en måde at forpligte sig ud i fremtiden, og derfor har vi sat flere op,” siger Christian Poll.

Vil genindføre PSO'en
Når han bliver spurgt, om ikke for mange specifikke mål kan låse udviklingen i en retning, som senere kan vise sig at være ineffektiv, svarer Poll, at de finder det nødvendigt at handle på videnskabens anbefalinger.

På et opfølgende spørgsmål kommer det frem, at han ikke stoler på, at markedet kan styre udviklingen tilstrækkeligt.

”Markedet kan ikke se det hele, er typisk uoplyst og kan typisk kun se få år frem i tiden. Her har vi med en større og kompleks omstilling at gøre, hvor tingene ikke er indregnet i prisen. Derfor er vi nødt til at blande os i markedet,” siger Christian Poll.

Han anholder i samme omgang præmissen om, at man kan tale om et frit marked på energiområdet. Den megen regulering og brug af afgifter gør, at også Alternativet vil styre udviklingen gennem afgifter.

0:000:00