Cepos om røde klimamål: I mangler konkrete tiltag

MÅL: Der skal både findes flere milliarder og konkrete tiltag, hvis den grønne omstilling skal lykkes. Sådan lyder konklusionen på en ny Cepos-analyse, der kigger på rød bloks mål om drivhusgasreduktion.

Enhedslisten, Radikale, Alternativer og SF vil presse Socialdemokratiet til et klimamål på 70 procent reduktion af drivhusgasserne i 2030. Partierne mangler at fremlægge konkrete tiltag, og målet bliver megt dyrt, lyder det fra den borgerlige tænketank Cepos.
Enhedslisten, Radikale, Alternativer og SF vil presse Socialdemokratiet til et klimamål på 70 procent reduktion af drivhusgasserne i 2030. Partierne mangler at fremlægge konkrete tiltag, og målet bliver megt dyrt, lyder det fra den borgerlige tænketank Cepos.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Freja Søgaard

Det kommer til at koste flere milliarder, hvad enten Danmark sætter 2030-målet om reduktion af drivhusgasser på 60 eller 70 procent.

Det vurderer Cepos i en ny analyse af rød bloks klimamål. Samtidig efterspørger tænketanken, at venstrefløjen fremlægger konkrete initiativer til at nå målet.

Midt i valgkampen hævede både SF og Radikale deres mål om reduktion af drivhusgasser til 70 procent i 2030 og dermed til det samme niveau, som både Enhedslisten og Alternativet har sat.

I samme ombæring gjorde de fire partier det klart, at målsætningen om 70 procent er noget af det mest afgørende for dem, når det kommer til en ny regering.

70 procent er en meget voldsom ambition. Jeg har svært ved at se realismen i den, før der kommer nogle mere konkrete tiltag.

Otto Brøns-Petersen
Analysechef, Cepos

Imens har Socialdemokratiet lige nu et mål om 60 procent reduktion af drivhusgasser i 2030. 

Pengene skal findes nu
Og de mål er dyre at nå - og samtidig vanskelige at regne på med de udspil, partierne indtil nu har har fremlagt.

Det viser Cepos-analysen, der beregner bare Socialdemokratiets mål om 60 procent reduktion til at koste mellem 4,5 og 15,5 milliarder i 2030 at realisere.

Det store økonomiske spænd skyldes, at partiet ikke har meldt særlig mange konkrete tiltag ud, og at det derfor er svært at regne på, fortæller Otto Brøns-Petersen, analysechef hos Cepos.

Ligegyldigt hvad understreger han dog, at man skal i gang med mere konkrete udspil og at finde pengene til den grønne omstilling nu.

0:000:00