Dan Jørgensen kan nu tælle ned til klimaeksamen

EKSAMEN: Mandag 21. december skal klimaminister Dan Jørgensen (S) for første gang stå skoleret til en klimaeksamen i Folketinget. Her skal Folketinget vurdere, om S-regeringen har nok tempo på klimaindsatsen.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Årets korteste dag – 21. december – kan godt ende med at føles ekstra lang for klimaminister Dan Jørgensen (S).

Her skal han nemlig for første gang til klimaeksamen i Folketinget.

Den nye klimalov betyder, at Folketinget i december fremover skal grille den siddende klimaminister og vurdere, om regeringen er på rette vej mod klimalovens mål.

Folketingets Lovsekretariat oplyser, at ønsker Folketinget en afstemning om regeringens klimaindsats, vil den følge dagen efter: tirsdag 22. december klokken 9.

Kan udtrykke mistillid
Som oplæg til den ”mundtlige eksamen” i Folketinget skal Dan Jørgensen lave en skriftlig klimaredegørelse. Med den skal klimaministeren anskueliggøre, at regeringen gør tilstrækkeligt for at leve op til klimamålet, at Danmark skal have reduceret drivhusgasserne med 70 procent i 2030 i forhold til 1990.

”Folketinget er den endelige dommer over, om initiativerne er tilstrækkelige. I yderste konsekvens kan Folketinget udtrykke mistillid til klimaministeren,” skrev regeringen selv, da man landede aftalen om klimaloven i december for et år siden.

Der er dog god grund til, at klimaministerens eksamen først ligger som noget af det sidste på Folketingets program for året. Finanslovsaftalen er nemlig ofte en mulighed for at få aftalt nye klimatiltag.

Mangler 2025-mål
I år er der desuden også forhandlinger om Nordsøoliens fremtid, elbiler, grøn kickstart af økonomien og en grøn skattereform. Og så skal et klimamål for 2025 også på plads.

Regeringen havde oprindeligt ønsket at lave aftaler om alle de store sektorers klimahandlingsplaner, inden et klimamål for 2025 skulle forhandles. På den måde kunne man se, hvor langt de forskellige tiltag ville række, og så sætte et realistisk klimamål efterfølgende.

0:000:00