Debat

Eksperter til politikere: Læg ikke alle pengene i én kurv, men invester bredt i nye klimateknologier 

Skal vi redde klimaet, må vi droppe, kun at investere i de mest kendte teknologier, der kan lagre og anvende CO2. For så låser vi os fast på få bestemte metoder alt for tidligt. Investeringssummerne er så store, at det er vigtigt, at de går til de bedste, skriver to dekaner og en professor. 

Vi skal stå sammen for at løse klimakrisen. Private fonde tager allerede et stort ansvar for at fremme videnskab med universiteterne som centrale samarbejdspartnere. Politiske beslutningstagere spiller en lige så vigtig rolle, skriver eksperterne. 
Vi skal stå sammen for at løse klimakrisen. Private fonde tager allerede et stort ansvar for at fremme videnskab med universiteterne som centrale samarbejdspartnere. Politiske beslutningstagere spiller en lige så vigtig rolle, skriver eksperterne. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Alfred Michael Spormann
Eskild Holm Nielsen
Kristian Pedersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Kampen mod de tiltagende klimaforandringer er den mest eksistentielle samfundsudfordring, vi står overfor. Klimaændringerne påvirker os allerede, og de vil i de kommende årtier komme til at påvirke vores økonomiske og sociale stabilitet voldsomt.

FN’s klimapanel Ipcc har slået fast, at det er nødvendigt at fjerne CO2 fra atmosfæren for at holde os under en global temperaturstigning på 1,5 grader. Det er en bunden opgave.

Vi har lukket så meget CO2 ud i atmosfæren, at reduktion af udledningerne ikke længere er nok for at nå de globale klimamål – vi er nu også nødt til aktivt at fjerne store mængder CO2, faktisk skal vi i 2050 fange 10-20 gigaton, (ét gigaton svarer til det dobbelte af vægten af alle mennesker på jorden). Derfor er der et stort behov for investeringer i teknologineutral forskning i nye metoder til fangst, lagring og anvendelse af CO2.

Løft blikket

Vi har travlt, og handlekraft og hurtig fremdrift fra politisk side er afgørende. Men der er en risiko for, at politikerne for at vise vilje og hurtig fremdrift bliver fristet til at satse på få, kendte teknologier.

Vi har travlt, og handlekraft og hurtig fremdrift fra politisk side er afgørende. Men der er en risiko for, at politikerne for at vise hurtig fremdrift bliver fristet til at satse på få, kendte teknologier.

Alfred M. Spormann og Eskild Holm Nielsen Kristian Pedersen
Hhv. professor og direktør samt dekaner

Det er dog mindst lige så afgørende, at man fra politisk side husker at løfte blikket i processen og ikke på forhånd udpeger de teknologier, pengene skal gå til, og dermed låser os fast på bestemte metoder og dyr infrastruktur for tidligt.

Der er endnu ikke fundet optimale teknologier til fangst, lagring og anvendelse af CO2, der kan konkurrere på markedsvilkår, når det gælder skalerbarhed, energieffektivitet og omkostninger.

For at nå dertil, hvor vi kan fange, lagre og anvende CO2 effektivt, billigt og i storskala – gigaton-skala – er der brug for massive og brede økonomiske investeringer i forskning og udvikling af helt nye teknologier og tilgange, men det kræver samtidig accept fra offentligheden. Investeringerne er af så store dimensioner, at det er vigtigt, at de går til de bedste og mest bæredygtige teknologier, ikke til dem, der er lettest tilgængelige nu og her.

Vi har ikke råd til at lave samme fejl

Et eksempel på at massive investeringer i en bestemt teknologi, der har bremset udvikling af alternative teknologier, er forbrændingsmotoren. Faktisk var alternativet, som vi satser stærkt på i dag - den elektriske motor – allerede tilgængelig for 100 år siden.

Men udviklingen fik aldrig luft under vingerne, for den var chanceløs overfor den overlegne infrastrukturudbygning forbundet med forbrændingsmotoren. Infrastrukturen samt billigt og tilgængeligt brændstof skubbede derfor den bedste og mest klimavenlige teknologi ud i kulden, hvor den opholdt sig i omkring 100 år. Vi har ikke råd til at begå samme fejl én gang til.

Læs også

Vi skal stå sammen for at løse klimakrisen. Private fonde tager allerede et stort ansvar for at fremme videnskab og teknologiudvikling med universiteterne som centrale samarbejdspartnere. Politiske beslutningstagere spiller en lige så vigtig rolle, fordi de gennem eksempelvis skatteincitamenter, regulering og investeringer beslutter, hvilke teknologier der implementeres.

Danmark var faktisk med helt fremme i elbileventyret i 80’erne med produktionen af Ellerten, men det var Elon Musks og Silicon Valleys massive investeringer og grænseløse tro på innovation, der for alvor satte skub i kommercialiseringen af elbilen. Det er således et godt eksempel på, at villigheden til at investere i forskning og udvikling samt tænke stort, skaber fremtidens grønne løsninger. Det har vi ikke råd til at lade være med.

Det haster med at finde løsninger til at imødegå klimaforandringerne, og derfor er vores ønske til en kommende ny regering klart: Lad os investere massivt og bredt i teknologineutral forskning og udvikling af nye teknologier til fangst, lagring og anvendelse af CO2 i gigaton-skala, og dermed gøre Danmark til international leder i den grønne omstilling.

Vi bør ikke lægge alle pengene i én kurv og binde os op på få, tilgængelige, men dyre teknologier og udrulning af dyr infrastruktur, der ikke kan bære på sigt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eskild Holm Nielsen

Dekan, Teknisk Fakultet, Aarhus Universitet
ph.d. (1997), cand.polyt. (1989)

Kristian Pedersen

Dekan, Natural Sciences, Aarhus Universitet
kandidatgrad i fysik (København Uni. 1992), PhD i astrofysik (København Uni. 1996)

Alfred Michael Spormann

Professor, Stanford Universit, USA, direktør, Novo Nordisk Foundation CO2 Research Center Aarhus

0:000:00