Energibranchen lancerer frivillig aftale om bæredygtig biomasse

BIOMASSE: En frivillig brancheaftale mellem Dansk Energi og Dansk Fjernvarme skal sikre bæredygtig biomasse i det danske energisystem. Ministeren roser aftalen, men grønne organisationer ønsker, krav indfases hurtigere.

Ny frivillig aftale skal være med til at få kraftværkerne til at fyre med bæredygtig biomasse. 
Ny frivillig aftale skal være med til at få kraftværkerne til at fyre med bæredygtig biomasse. Foto: Colourbox
Morten Øyen

Biomassen i det danske energisystem skal være bæredygtig. Og det forsøger Dansk Energi og Dansk Fjernvarme nu at sikre i praksis med en frivillig brancheaftale.

Aftalen stiller krav til energiselskaberne om at dokumentere, at de træpiller og flis, de bruger til el og varme, kommer fra bæredygtig skovdrift og resulterer i færre udledninger af CO2.

”I fraværet af fælleseuropæiske kriterier, har vi besluttet at gå foran og lave en frivillig aftale, der ligger i international front,” siger Lars Aagaard, adm. direktør i Dansk Energi, i en pressemeddelelse.

Beregninger fra Dansk Energi og Dansk Fjernvarme viser, at omstillingen til bæredygtig biomasse kan spare, hvad der svarer til CO2-udslippet fra op mod fem millioner personbiler årligt.

Fakta
Fakta om bæredygtig biomasse
  • Med Energiaftale 2012 blev det aftalt, at kraftvarmeværkerne skal udfase kul senest i 2030 og en del erstattes med biomasse.
  • Brancheaftalen er udarbejdet af Dansk Energi og Dansk Fjernvarme og evalueres i 2018
  • Flere andre lande arbejder med bæredygtighedskriterier i forhold til biomasse. Holland arbejder på at lave lovgivning og standarder, som energibranchen skal overholde. I Storbritannien er der indført en lov om sikring af bæredygtig biomasse i energiforsyningen.
  • Kravene i den danske brancheaftale lægger sig langt hen ad vejen op ad reglerne i Storbritannien, men er mere ambitiøs i forhold til CO2-fortrængning.
  • EU er ikke nået til enighed om fælles bæredygtighedskriterier for fast biomasse til energi, men forventer at komme med udspil til nye politikker, der skal gælde for perioden efter 2020.
  • De europæiske energiselskaber i gang med at udvikle deres eget certificeringssystem kaldet Sustainable Biomass Partnership. Dette kan sammen med de eksisterende skovcertificeringssystemer FSC og PEFC bidrage til, at mere træ til energi kan blive certificeret som bæredygtigt og dermed leve op til de nye bæredygtighedskrav.
  • Cirkulære fra Miljøministeriet om sikring af bæredygtigt træ i statens aftaler om vareindkøb, tjensteydelser og bygge- og anlægsarbejder trådte i kraft 1. juli 2014. Cirkulæret dækker træ til bl.a. byggeri, møbler og papir, men ikke de store mængder af energitræ, som brancheaftalen kommer til at omfatte. Cirkulæret blev ledsaget af en vejledning, der er møntet på alle offentlige indkøbere.
  • Danmarks samlede forbrug af træ til energi udgjorde i 2012 84 PJ eller ca. tre gange så meget som den samlede årlige træproduktion i danske skove.
  • Det danske forbrug af træpiller og flis, som bliver omfattet af den nye brancheaftale, udgør i dag ca. 30 PJ og ventes at stige betydeligt frem mod 2020.

Kilde: Klima- og Energiministeriet

Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) roser aftalen.

”Nu har energibranchen taget ansvar for at sikre, at den biomasse, der skal skubbe kullene ud af vores kraftværker, bliver bæredygtig. Og det er altså vigtigt. For der må ikke være tvivl om, at det gavner klimaet, når vi om lidt skifter kul og naturgas ud med træpiller og træflis,” siger ministeren i en pressemeddelelse.

Et skridt på vejen
En vifte af grønne organisationer er også rosende over for brancheaftalen, men mener dog kun, det er et første skridt på vejen. I en fælles pressemeddelelse skriver Danmarks Naturfredningsforening, Det Økologiske Råd, Greenpeace, Verdens Skove og WWF Verdensnaturfonden, at biomasse er en begrænset ressource, der skal anvendes med omtanke.

”Brancheaftalen er et skridt i den rigtige retning. Men vi mener, at den bør indfases hurtigere, så der stilles minimumskrav til al den anvendte biomasse i løbet af tre og ikke fem år. Staten må også påtage sig et klart ansvar for at have hånd i handke med, at der leves op til aftalen,” siger John Norbo, klima- og miljøchef i WWF Verdensnaturfonden.

”Brancheaftalen er udtryk for, hvor langt den danske branche er parat til at gå på nuværende tidspunkt, men aftalen bør løbende videreudvikles. Derfor er det vigtigt, at den danske branche præsenterer aftalen som et skridt på vejen i den bæredygtige udvikling – og det er ikke ensbetydende med, at vi med denne aftale kan kalde træpiller bæredygtige,” supplerer Sine Beuse Fauerby, energi- og miljøpolitisk medarbejder i Danmarks Naturfredningsforening i pressemeddelelsen.

0:000:00