Flertal af danskerne afviser forskning i atomkraft

MÅLING: Regeringens forslag om at forske i atomkraft får en kold skulder af vælgerne. Det er på månen at tro, atomkraft kan løse noget, mener SF. Liberal Alliance er begejstret over, at 30 procent af vælgerne synes, det er en god idé.

Der skal ikke banes vej for mere forskning i atomkraft i Danmark. Det mener et flertal af vælgerne ifølge en ny meningsmåling fra Norstat.

De er dermed kritiske over for VLAK-regeringens ønske om at ”fjerne eventuelle barrierer for forskning i thoriumbaserede teknologier."

Ifølge målingen svarer 51 procent af vælgerne, at de er modstandere af at åbne for forskning i atomkraft i Danmark, mens 30 procent er positive. 19 procent svarer ved ikke.

LA: Tiden er med os
Selvom et flertal af danskerne er imod, så vækker målingen glæde hos Liberal Alliances, som gerne ser, Danmark åbner mere op for atomkraftteknologi. Der er sket meget på teknologifronten og i forhold til sikkerhed, siden Danmark sagde nej til atomkraft for 30 år siden, lyder det.

”Liberal Alliance har trods alt ikke 30 procent af vælgerne, så jeg synes målingen viser, der er en bevægelse,” siger Liberal Alliances energiordfører Villum Christensen.

Han sætter særligt sin lid til de unge vælgere.

”Når jeg er ude på gymnasier, kan jeg se, at de unge ikke er så forskrækkede, som de ældre generationer. Så udviklingen går i vores retning, det er jeg ikke i tvivl om,” siger Villum Christensen.

Indtil for ganske nyligt har det kun været Liberal Alliance i Folketinget, der har talt varmt for thoriumbaserede teknologier. Men partiet har fået det med i det nye regeringsgrundlag, så nu står tre regeringspartier bag, at det skal være lettere at forske i en atomkraftteknologi.

Hidtil har atomkraftteknologi i Danmark haft trænge kår, fordi et overvejende rødt flertal i 1985 besluttede, at atomkraft ikke skal indgå i dansk energiplanlægning.

SF siger stadig 'Nej, tak!'
Og den beslutning var klog, mener SF’s partiformand Pia Olsen Dyhr. Hendes parti har historisk været meget engageret i kampen mod a-kraft, og det har ikke flyttet sig, fortæller hun.

”Målingen viser, at de fleste danskere tænker som mig i det her spørgsmål: at der skal ikke forskes i thorium – og det skal i hvert fald ikke ske med statslige midler,” siger Pia Olsen Dyhr.

Hun deler ikke vurderingen af, at stemningen har ændret sig grundlæggende siden de folkelige protester i 1970’erne og 1980’erne. Tværtimod mener hun, det er blevet åbenlyst, at atomkraft er problematisk på grund af sikkerhed og miljøskader, og at det er voldsomt dyrt at investere i.

”Jeg tror, danskerne meget klart stadig siger ’Atomkraft? Nej, tak! Jeg synes, det er på månen, at Liberal Alliance taler om thorium, som løsningen på noget som helst,” siger Pia Olsen Dyhr.

DF forstår bekymring
Hos Dansk Folkeparti forstår man også godt, at der kan være en bekymring om a-kraft hos vælgerne.

”Hvis det går galt med atomkraft, er skaden jo uoverskuelig. Så det er reelt at være bekymret,” siger forskningsordfører Jens Henrik Thulesen Dahl.

Han er dog ikke afvisende for at tage en diskussion med regeringen, om der skal åbnes for mere forskning i atomkraftteknologier. Men han har svært ved at se, hvilke barrierer regeringen i praksis vil fjerne – med mindre der er tale om selve beslutningen, om atomkraft ikke skal spille nogen rolle i energiforsyningen.

”Jeg ved, nogle har et billede af, at der sker og er sket rigtig meget på den front. Og det skal vi da holde os opdateret omkring. Men umiddelbart synes jeg ikke, der er sket noget, som giver anledning til at tage den danske beslutning om at gå uden om a-kraft til revision,” siger Jens Henrik Thulesen Dahl.

Forrige artikel LA: Det er tid til at stoppe paranoiaen LA: Det er tid til at stoppe paranoiaen Næste artikel Nyrup langer ud efter statsrevisor-formand i Dong-sag Nyrup langer ud efter statsrevisor-formand i Dong-sag
 • Anmeld

  arne lund · -

  Team Saxo Bank misforstår - igen

  Når "de unge" ikke er så bekkymrede for a-kraft, så skyldes det generelt, at de ikke aner hvad det handler om. "De unge" har den ubekymrethed, der kendetegner curlingbørn - og deres forældre.
  "De unge" er lige så ubekymrede for demokratiets fremtid, for de oplever det som noget selvfølgeligt, og qua deres manglende historiske indsigt og erfaring, så har de - af gode grunde - heller ikke nogen erindring om hvordan totalitære regimer hærgede Europa for blot få årtier siden.
  "De unges" ubekymrethed falder tilbage på skolen og forældrene, er ikke klæder "de unge" på til at forstå, hvad tingene - herunder a-kraft - handler om. Derfor er "de unge" også lette ofte for Villum Christensens glatte tunge. Han lyder jo så tilforladelig, den pæne mand.

 • Anmeld

  Jens Voldby Crumlin

  Bliver satsning på atomkraft regeringens nye spin i den grønne omstilling ?

  Regeringens fokus handler om thorium teknologi som er en videreudvikling af atomkraft. Gunnar Boye Olesen civilingeniør med speciale i energi advarer i en artikel i arbejderen om at midler til en sådan forskning meget vel kan blive taget fra forskning i vedvarende energi og grøn omstilling. Den fare er der god grund til at tage alvorligt . Selvom thorium skaber svært nedbrydeligt affald og er farligt for både mennesker og miljø, er teknologien et af de områder som Mission innovation initiativet satser på, det initiativ som Danmark gik med i sammen med 21 andre lande på klimatopmødet i Paris. Regeringen brugte denne tilslutning til at føre sig frem som grøn frontløber og den danske presse satte alt for lidt spot på hvad initiativet egentlig indeholdte. Regeringen lagde ikke skjul på at de så det som en meget bedre udnyttelse af grønne forskningsmidler at bruge dem i dette initiativ end i de initiativer der hidtil var støttet og som man lige krraftigt havde beskåret. Samtidig kunne man så endnu engang knytte sig tættere til den Amerikanske politik på området. Det er vigtigt at få stoppet denne prioritering af forskning i atomkraft inden den kommer igang.
  Læs om Mission innovation her:
  http://mission-innovation.net/
  Læs artikel i Arbejderen her :
  http://arbejderen.dk/indland/trekl%C3%B8ver-regering-vil-forske-i-atomkraft

 • Anmeld

  Asta Bjerre

  En oplysning om Thorium

  Inden folk kan tage en seriøs beslutning skal de først oplyses om, hvad thorium er, og hvad der evt. er af risiko. Jeg har læst, at thorium er ufarligt, men ønsker det nærmere belyst.
  Er thorium ufarligt i brug vil det da være en god ide at satse på, da der skulle være store forekomster af thorium på Grønland og flere andre steder i verden

 • Anmeld

  bent johansson · Rådgivende skibsingeniør

  Det er utroligt at der er så mange 68er tilbage

  Det er på tide at vi for taget problematikken op igen, vi kan jo ikke blive ved med at plastre hele Danmark til med vindmøller der snart er en sunset industri der får mere statsstøtte end dansk skibsbygning nogensinde har fået.

 • Anmeld

  Tommy Jensen, Vollerup

  Selvfølgelig skal vi forske i Thorium-baserede fissionskraftværker....

  Det er på tide, at danskernes mange afgiftskroner bliver investeret i udviklingen af fissionskraft, som allerede nu er økonomisk bæredygtig uden subsidier; i stedet for landbaserede eller kystnære vindmøller, -øjebæer.

  Hvis ikke vindmøller er rentable; ude til havs, hvor man fra kysten ikke kan se møllevingernes spids i topstilling, uden støtte -så ud med dem!

  Og så kan man for resten godt anlægge samme synspunkt for solceller på de private matrikler. Er det ikke rentabelt på markedsvilkår, så dutter det ikke! - Det samme gælder de kommunale elbiler! - Skatteyderne er til grin!

  Signalpolitik af en "Hønsestriks-generation" ØV!

  A-kraft i form af fissionskraftværker med f.eks. Thorium - JA TAK! :-)

  Hav en god dag :-)

 • Anmeld

  Poul B. · observatør

  Til overskriften vil jeg sige, at det kun er ca. 1/3 af os .....

  ....som forstår, hvad det drejer sig om.
  #Asta Bjerre: På INGENIØREN kan vi ALLE søge på viden om Thorium. Der er mindst 10-15 løbende artikler. Smagsprøve her: http://kortlink.dk/p7nr

  2/3 af os bruger al vores tid på mikroemnet EUROPOL (mikroemne i forhold til hvad menneskeheden står overfor).
  I aften er der nok 'Vild med dans', og så har den gruppe nok at se til. Alt andet må så vente for gruppen.
  Vi har næsten tilstrækkelig viden om Thorium, fremtidens A kraft brændsel.
  I øvrigt vil fremtiden byde på stort fald i olieprisen på grund af dens manglende fremtidsbetydning. Så får Mellemøsten voksende problemer, men så må vi jo dele med dem, hvad vi har, som Stine Bosse plæderer for.
  I morgen skal vi høre Henderson synge, og vi skal til julemarked, så det skal nok gå alt sammen.
  I øvrigt synes jeg ikke at Frontex skal have bøsser med på deres migrantkontroller, for nu har de 'beskudt' et barn på 17 år, som blev dræbt jf. Radio24 syv. Verden er - som altid - af lave!
  God weekend

 • Anmeld

  Erik Pedersen

  Afhængighed eller frihed for mennesker

  Nu ser vi med SAXO og de syv søster endnu ikke har opgivet kampen-ene . om at vi skal være totalt afhængige af deres "lyster" for profit på alle befolkningers bekostninger,uanset hvor på kloden de har ders hjem.

  Kun egoister af alleværste format,kan fremføre dete som et "alternativ" og især nu hvor næsten på hele menneskehedens vegne, at alle samfundssind og typer ,kraftigt forsøger at gøre sig fri af de fossille brændstoffers både ødelæggelser og afhængighed af griskheden bag dem.

  Men sådan agere og arbejder sort blå egoisters lakajer konstant,mod befolkningernes frihed og frigørelser af og fra deres tyranni.

  Som nu kæmper i mellemøsten for oliens overleveser ,med de rige diktature som finansielle støtter af også deres magt overgreb mod befolkningerne,som de sort blå politikere ,virksomheds ledere osv ,for også at fastholde og aller helset udbygge deres magt,over og mod flertallene i samfundende overalt på klodens overflade ,hvor vi vil se dagslyset HVER DAG og uden smog og andre forureninger,hvor er debatten ang tjernobylden, og tree mile Island, for de lever ikke hverken sundt eller lykkeligt,,, altså hvis de overhovedet har kunnet vende tilbage,og om de kommende genrationer kan er endnu ikke afklaret og " rengjort" efter katastroferne og deres omfang,som også stadig plage eskimoerne i vore nordlige nabo lande.

 • Anmeld

  Jens Voldby Crumlin

  Kommentar på ingeniøren om Thorium

  Her er en meget relevant kommentar som belyser hvorfor Thorium ikke er løsningen:
  Gunnar Boye Olesen
  Ingen forskningsmidler til thorium er sund fornuft
  Jeg er glad for at Innovationsfonden har afslået at give forskningsmidler til thorium-baseret atomkraft. Og jeg håber Folketingets andre partier på samme måde vil afslå Liberal Alliances forslag om at de stadig mere begænsede danske forskningsmidler skal kastes efter thorium-drømme.
  Thorium er som bekendt ikke selv fissilt men skal ved transmutation omdannes til det meget radioaktive Uran-233, der er fissibelt. Det kan gøres ved neutronbestråling med hurtige neutroner, typisk i formeringsreaktorer. Denne ekstra proces før materialet bliver fissibelt og de højre strålingsniveauer fra U-233 gør processen dyrere end almindelig atomkraft med U-235 som fissilt materiale, Og da atomkraft i forvejen ikke kan betale sig, er det usandsynligt at en mere kompliceret teknologi kan. Thorium-Uran 233 processen producerer langt mindre plutonium end almindelig atomkrat; men der produceres en række andre radioaktive affaldsprodukter, der skal tages hånd om. Det er derfor ikke en ren og affaldsfri teknologi. Og der kan også laves bomber af U-233, så sikker mod spredning af atomvåben er den heller ikke.

 • Anmeld

  Helge Rasmussen · Kan cyk.

  Selvfølgelig skal vi bruge atomkraft


  Vi har et sikkert stabilt fusions-kraftværk beliggende kun otte lysminutter herfra, det producerer energi svarende til 80 milliarder millioner almindelige danske kulkraftværker.

  Planeten er et lukket kredsløb, som ikke modtager nyt materiale, men døgnet rundt får enorme mængder af energi fra Solen.

  Én procent af Saharas areal, modtager mere solenergi end hele verdes samlede energiforbrug.

 • Anmeld

  Allan Gorm Larsen. · Pensionist.

  Kernekraft.

  Videnskabsfolkene strides om forskellige energiformer, og dermed også om kernekraft.
  Det jeg har hørt om Thorium går ud på at, for det første kan det, i modsætning til uran ikke bruges til våben, for det andet afgiver det minimale mængder affaldsstoffer, i det at det, i modsætning til uran er fisionsenergi , spaltning , hvor uran fusionsenergi, sammensmeltning. Det er hvad jeg har hørt om det.
  Var det mon ikke en ide om der blev sendt nogle oplysende udsendelser om emnet. Det kunne jo nok gøre os lidt klogere . Personligt mener jeg at der bør forskes i Thorium. Jeg tvivler på at vindmøller vil kunne dække fremtidens energibehov. For øvrigt er kerneenergi jo også "grøn".

 • Anmeld

  Holger Skjerning · Tidligere lektor i fysik og energi ved DTU

  Politiken i dag - om thorium-forskning

  Efter at Danmarks største dagblad i nu to uger har skamrost vindkraft, - næsten som løsningen på vores energi- og klimaproblemmer.....
  bringer den i dag 23/5 på forsiden og hele side 4 artikel om den danske udvikling af MSR-reaktorer, hvor thorium er brændsel.
  Artiklen er 95 % positiv, men er så omfattende, at interesserede selv må læse den.
  Til Altingets artikel vil jeg blot minde om, at der i hele Verden kun er to store, stabile og CO2-fri energikilder! - Det er vandkraft og kernekraft, - suppleret med biomasse, der i nogle lande kan levere 5-10 % af energiforbruget.
  Så HVIS man virkelig vil modvirke klimaændringerne, kommer man ikke udenom de to, der lige nu leverer henholdsvis 16 % og 11 % af verdens elforbrug, men kan udvides enormt, hvis vi satser på dem!

Sekretariatschef forlader Klimarådet

Sekretariatschef forlader Klimarådet

OPSIGELSE: Klimarådet mister sin sekretariatschef, Eva Jensen, der har sagt sin stilling op og skifter til toppost i Det Europæiske Miljøagentur. Hun afviser, at skiftet hænger sammen med den kontroversielle udskiftning af rådets tidligere formand.