Forskere: Viking Link er en risikofyldt investering, der bør udskydes

KRONIK: Hvis vi bygger Viking Link nu, forringer vi fordelene ved at anlægge økonomisk attraktive alternativer. Vi bør derfor som minimum udskyde beslutningen, skriver tre forskere fra Aalborg Universitet.

Af Brian Vad Mathiesen, Henrik Lund og Søren Djørup
Hhv. professorer og adjunkt ved Aalborg Universitet

Danmark har planer om at bygge en kabelforbindelse til England ved navn Viking Link. Dette er et investeringsprojekt til 11 milliarder kroner. Vi har tidligere forholdt os kritisk til ikke blot selve investeringen, men også processen bag investeringsbeslutningen, der er foregået, uden at offentligheden har kunnet få indblik i beslutningsgrundlaget.

Tilbage står, at Viking Link er en risikofri investering for de danske elproducenter, som får alle fordelene, men er særdeles risikofyldt for de danske elforbrugere, som står tilbage med regningen, hvis forudsætningerne ikke holder. Desuden findes alternativer, hvor vi som samfund får mere for pengene, men økonomien i disse alternativer forringes, hvis vi bygger Viking Link. Vi anbefaler, at man som minimum udskyder Viking Link, til vi har realiseret de bedre alternativer.

Login