Kritik af COP23: Skrivebordsøvelse og manglende politisk vilje

KLIMA: Trods anerkendelse af fremskridt ved klimatopmødet i Bonn er dommen hård fra de danske græsrødder. Det er svært at være tilfreds med mødets resultat, lyder det. Politikerne vil bygge videre på ”momentum”.

Foto: ritzau/Thomas Borberg
Morten Øyen

Der skal vises meget mere politisk vilje, hvis vi skal nå i mål.

Fakta

Klimaaftalen fra COP21-topmødet

  • Indgået i december 2015 i Paris.
  • 196 FN-lande indgik aftalen.
  • Hovedformålet med aftalen er at holde den globale temperaturstigning "et stykke under" to grader celsius i forhold til førindustrielt niveau – og gerne under 1,5 grader, hvis muligt.
  • Med aftalen stiler verdens lande mod, at udledningen af drivhusgasser topper "så snart som muligt" med "hurtige reduktioner" derefter.
  • De rige lande, som har forurenet atmosfæren længst, skal føre an i CO2-nedskæringer. Ulande opfordres til "med tiden" at skære i forbruget. Rige lande opfordres til økonomisk at støtte ulandes CO2-reduktioner.

Sådan lyder det fra de danske græsrødder efter FN-klimatopmødet COP23 i Bonn, som sluttede i fredags.

”Selv om topmødet i Bonn leverede mange resultater, så står de fattigste og mest sårbare mennesker stadig tilbage med spørgsmålet om, hvordan de skal få hjælp. Det er derfor svært at være tilfreds med mødets resultat,” siger klimarådgiver i Folkekirkens Nødhjælp, Mattias Söderberg.

Må ikke blive skrivebordsøvelse
En af hovedopgaverne for COP23 var at levere fremskridt i forhandlinger om et regelsæt, som skal udfolde den store klimaaftale, som blev vedtaget i Paris i 2015. Selvom regelsættet efter Bonn-mødet indeholder detaljer om, hvordan rige lande skal levere støtte til ulandene, går det for langsomt frem, lyder kritikken.

Der er fortsat behov for, at vi bliver i arbejdstøjet og presser på, for at hele verden trækker i samme retning.

Lars Chr. Lilleholt (V)
Klimaminister

”Klimapenge må ikke ende som en skrivebordsøvelse, hvor rige lande flytter rundt på eksisterende budgetter. Der er brug for konkret støtte for at hjælpe ulandene med både klimatilpasning og grøn omstilling. Men desværre blev vigtige beslutninger om klimapengene skubbet videre til kommende klimamøder,” siger Mattias Söderberg.

Kræver større politisk vilje
Ifølge Troels Dam Christensen fra NGO-netværket 92-gruppen, er det nødvendigt med øget klima-handling de kommende år, hvis de farligste klimaændringer skal undgås.

”Med beslutningerne her på COP23 er der skabt mulighed for at hæve det globale ambitionsniveau, når landene mødes om et år på COP24 i Polen. Men hvis det skal ske, er det afgørende, at verdens lande viser større politisk vilje,” siger Troels Dam Christensen i en kommentar.

Klimapolitisk rådgiver i Greenpeace Jens Mattias Clausen mener, årets klimatopmøde har leveret fremskridt, der bringer klimaaftalens mål nærmere virkeligheden, men før aftalen er helt på plads, kræves endnu større handling:

”Næste år skal man gøre status på verdens samlede fremskridt, og det er afgørende, at landene her viser vilje til at fremlægge planer, der accelererer omstillingen og hæver de nuværende klimamål, som ifølge FN’s miljøagentur kun tager os 1/3 af vejen," siger Jens Mattias Clausen i en kommentar.

0:000:00