Mette Frederiksen foreslår nyt grønt råderum på to milliarder

ÅBNINGSTALE: Regeringen forstår utålmodigheden med klimaindsatsen, lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S) ved Folketingets åbning. Hun foreslår derfor et nyt grønt råderum frem til 2025 med penge fra EU. Men det er langt fra nok, lyder det fra støttepartier og opposition.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Den økonomiske genopretning af økonomien ovenpå coronakrisen skal bruges til at indfri de grønne løfter.

Sådan lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S), der traditionen tro skød årets politiske sæson i gang med en tale ved Folketingets åbning.

I talen oplistede statsministeren nogle af det seneste års klimaresultater og annoncerede, at man, ”isoleret set, er foran tidsplanen lige nu,” på vejen mod klimamålet om at reducere drivhusgasserne med 70 procent i 2030.

Alligevel anerkender statsministeren støttepartiernes utålmodighed og lovede derfor mere handling:

Vi foreslår derfor et nyt grønt råderum på to milliarder kroner årligt frem til 2025, så vi sammen skaber vished om de grønne investeringer i de kommende år.

Mette Frederiksen (S)
Statsminister

”Vi foreslår derfor et nyt grønt råderum på to milliarder kroner årligt frem til 2025, så vi sammen skaber vished om de grønne investeringer i de kommende år,” sagde Mette Frederiksen.

Penge er ikke fra råderummet
Pengene skal ifølge statsministeren hentes fra både EU’s corona-genopretningsfond og finansloven, uden at hun kom det nærmere.

EU’s genopretningsfond giver Danmark mulighed for at trække cirka 10 milliarder kroner ud til coronahjælp, og med de penge følger allerede krav til, at en stor del af pengene skal bruges på klimatiltag.

Regeringens forslag til et grønt økonomisk råderum har umiddelbart intet at gøre med det almindelige økonomiske råderum, som regeringen fortsat lægger op til skal bruges på velfærd.

Modsat har Venstre tidligere talt for at bruge penge af det økonomiske råderum til klimatiltag, mens Radikale konkret har foreslået, at der frem til 2030 skal afsættes to milliarder kroner om året fra det økonomiske råderum – hvad Radikale kalder et særskilt ”grønt råderum.”

0:000:00