Miljøstyrelsen spurgte ikke sønderjyder før opstilling af tyske kæmpemøller

LARM: Miljøstyrelsen foretog ikke støjberegninger af 19 tyske kæmpevindmøller i grænselandet. I dag larmer møllerne over den tilladte støjværdi, og Aabenraa Kommune føler sig kørt over af de nationale myndigheder. S kræver handling fra ministeren.

Nær den dansk-tyske grænse skaber vindmøller ifølge foreløbige beregninger så meget larm, at grænseværdierne for støj er overskredet. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix).<br>
Nær den dansk-tyske grænse skaber vindmøller ifølge foreløbige beregninger så meget larm, at grænseværdierne for støj er overskredet. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix).
Anders Redder

De var ikke blevet tilladt, hvis de var blevet opført i Danmark.

Men nu står de der – 19 tyske kæmpevindmøller, opført få hundrede meter syd for den danske grænse – og rager op i luften. Og de skaber ifølge foreløbige beregninger en larm, der overskrider de danske regler for støjbelastning.

Det konkluderer beregninger foretaget af Miljø- og Fødevareministeriet, viser et nyt notat oversendt til Folketinget. Samme notat viser også, at de danske myndigheder ikke fik foretaget de nødvendige støjmålinger i grænselandet inden møllebyggeriet.

Det får Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Aabenraa Kommune til at lange ud efter embedsværkets håndtering af sagen.

Man har fuldstændig glemt at involvere Aabenraa Kommune og de berørte borgere, og nu står vindmøllerne nærmest bogstaveligt talt i deres baghaver.

Thomas Andresen (V), borgmester, Aabenraa

De støjende vindmøller burde aldrig have været bygget så tæt på grænsen. Og Miljøstyrelsen kunne, hvis den havde reageret i tide, have forhindret dette, mener de.

”Vores dialog med Miljøstyrelsen har været så godt som ikke-eksisterende i den her sag. Det er smadder uheldigt, at man ikke har inddraget os eller borgerne i Bølå mere," siger Aabenraa-borgmester Thomas Andresen (V) og uddyber:

"I stedet føltes det næsten, som om at der fra den ene morgen til den anden stod kraner 150 meter fra grænsen og opførte meget høje vindmøller – uden kommunens eller beboernes samtykke."

I Aabenraa Kommune risikerer en række borgere i Bølå-området nu at skulle leve med støjgener, der overskrider grænseværdierne. Og det får Merete Dea Larsen, medlem af Folketingets Sydslesvigudvalg og by- og boligordfører i Dansk Folkeparti, til at mane til selvransagelse i Miljøstyrelsen.

”Det er en meget, meget uheldig sag. Jeg mener, at den bør tjene som advarsel om, hvordan både danske og tyske myndigheder ikke skal håndtere sager om grænseoverskridende miljøproblemer,” siger hun.

Dokumentation

SAGEN KORT

Siden 2013 er der i Tyskland opstillet 19 kæmpevindmøller nær den danske grænse. Et nyt notat viser, at larmen på den danske side af grænsen overstiger de tilladte støjniveauer.

Møllerne er op til 150 meter høje og ligger få hundrede meter fra den danske grænse i Bølå.

De tyske vindmøller blev opstillet, uden at der blev foretaget fyldestgørende beregninger af støjniveauet i området.

Efter Altingets henvendelse har Socialdemokratiet bedt miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) redegøre for sagens forløb.


0:000:00