Valgoverblik: Fem nedslag fra EP-valget  

NYHEDSOVERBLIK: Venstre, SF og Radikale Venstre sejrede stort, mens DF gik fra fire til ét mandat i EU-Parlamentet. Få det fulde overblik over europaparlamentsvalget her.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Daniel Bue Lauritzen

Godmorgen og velkommen til dit nyhedsoverblik dagen derpå.

Vi begynder med resultaterne af europaparlamentsvalget, der endte som en massiv sejr for især Venstre, mens også SF og Radikale Venstre gik frem. 

Venstre fik med 23,5 procent af stemmerne et kanonvalg og går derfor fra to til fire mandater. Det ene bliver dog først udløst, når Storbritannien forlader EU. 

Også SF og Radikale Venstre gik frem med ét mandat og kan dermed begge sende to danskere til Bruxelles. 

Dansk Folkeparti fik til gengæld en regulær vælgerlussing og går fra fire til blot én af de danske pladser i Europa-Parlamentet.

Socialdemokratiet og Konservative fastholder begge deres antal mandater, mens Folkebevægelsen mod EU ryger helt ud af Europa-Parlamentet og til gengæld giver plads til Enhedslisten. 

Du kan få hele overblikket over valgresultatet her. Og du kan følge optællingen af personlige stemmer hos KMD her.

(Artiklen fortsætter under grafikken).  

Thulesen: Klimaet har kostet
Valgets helt store taber blev Dansk Folkeparti, der går fra fire mandater ved valget i 2014 til blot at have ét sæde i det nysammensatte Parlament. 

Partiets kollaps i forhold til det sidste europaparlamentsvalg skal forklares med vælgernes optagethed af klimaet. 

Det sagde DF-formand Kristian Thulesen Dahl, da han søndag aften talte ved partiets valgfest på Christiansborg.

"Der må vi sige, at selvom partierne ikke er så forskellige, som man gør det til i en valgkamp, så kan det have haft indflydelse på, hvordan danskerne har stemt,” sagde Kristian Thulesen Dahl.  

Du kan læse hele reportagen om Dansk Folkepartis valgnederlag her.

Liberal fremgang i Europa
På tværs af Europa tegner resultaterne af Europa-Parlamentsvalget til opbrud i Parlamentet.

Ifølge den seneste opdatering af stemmefordelingen fra Europa-Parlamentet får begge de to største politiske grupper i europæisk politik, socialdemokraterne og de kristenkonservative, særdeles dårlige valg. Begge mister 37 mandater og lander på henholdsvis 179 og 150 sæder i det nye parlament.

Den liberale gruppe Alde, der har fået selskab af den franske præsident Emmanuel Macrons parti, En Marche, får til gengæld et stort resultat og går fra 69 til 108 mandater i den nye formsamling.

Italienske Matteo Salvini og franske Marine Le Pens EU-skeptiske alliance går også markant frem og lander ifølge de senest tilgængelige resultater på 71 pladser.

Du kan se hele det foreløbige valgresultat her.

Vestager går i offensiven
Alde-gruppens tigerspring fra 69 til 108 mandater kombineret med nedturen for S&D og EPP-gruppen fik søndag aften den danske kommissær og kandidat til jobbet som formand for Europa-Kommissionen, Margrethe Vestager, i offensiven. 

"Dette resultat er et signal om forandring. Det her parlament skal ikke længere være et topartisystem. Der er nye vinde, der blæser,” sagde Margrethe Vestager, da hun gik på scenen ved Aldes valgfest i Bruxelles.

Margrethe Vestagers selvtillid er velbegrundet, mener den svenske kommissær, Cecilia Malmström. Hun vurderer, at hendes danske kollegas muligheder for at lande topjobbet i Kommissionen er blevet bedre efter søndagens valgsejr.

”De er nok øget lidt nu med de fremskridt, som den liberale gruppe har gjort i flere lande,” siger hun til Altinget.

Du kan læse mere om Margrethe Vestagers offensiv her

Konservative fastholder mandatet
Et af valgets helt store dramaer var, om Det Konservative Folkeparti kunne fastholde sit ene mandat i Europa-Parlamentet.

Det lykkedes, til trods for at partiets spidskandidat var den relativt ukendte Pernille Weiss. Dermed vil Danmark fortsat være repræsenteret i den store EPP-gruppe i Europa-Parlamentet.

Resultatet begejstrer partiformand Søren Pape Poulsen.

”Vi stiller med en kandidat, som ingen kendte for et år siden, så er jeg vildt lykkelig over, at det er lykkedes med så hårdt arbejde at få så godt et resultat,” siger Søren Pape Poulsen til Altinget.

Du kan læse hele reportagen fra De Konservatives valgfest her

Rekordhøj stemmeprocent
Der var rekordmange danskere, der mødte op og satte deres kryds ved valgstederne i går. Valgdeltagelsen endte på hele 66 procent.

Det er en markant forbedring af den gamle rekord fra 2009, hvor 59,5 procent stemte.

Den samme positive fremgang i valgdeltagelsen er sket over hele Europa, hvor valgdeltagelsen blev på 50,5 procent. Det er det højeste resultat siden 1994. 

Du kan læse mere om den høje valgdeltagelse her.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00