Valgdeltagelsen slår rekord: Aldrig har så mange stemt til et EP-valg

REKORD: Valgdeltagelsen til europaparlamentsvalget i Danmark slår rekord. 66 procent af de stemmeberettigede var søndag i stemmeboksen.

Aldrig har så mange danskere stemt til et europaparlamentsvalg som ved valget søndag.

Med en valgdeltagelse på 66 procent er rekorden fra 2009 på 59,5 procent klart slået. 

Ved seneste valg i 2014 stemte 56,3 procent. Den laveste stemmeprocent nogensinde faldt ved valget i 1989, hvor den samlede valgdeltagelse lå helt nede på 46,2 procent.
 
Flere eksperter og kommentatorer havde ellers gættet på, at stemmeprocenten ville blive lavere, da danskerne om under to uger igen skal i stemmeboksen til folketingsvalget.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) glædede sig i sin tale sent søndag aften over den rekordhøje valgdeltagelse – og det samme gjorde flere andre politikere.
 
Også Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), udtalte sig søndag aften om valgdeltagelsen. Her lød det fra den tidligere DF-formand, at den høje valgdeltagelse kunne hænge sammen med den grønne dagsorden.

"Måske er det alle klima… Hvad er det nu, man kalder dem: klimatosser? Nej, alle dem, der alene går op i klima. Det gør vi også i Dansk Folkeparti, men det er ikke dét, vi alene går op i. Men fred være med det. Man siger ikke den danske befolkning imod. Befolkningen har altid ret, sådan er det," lød det fra Pia Kjærsgaard.

Og den kommentar fik hurtig mange reaktioner på Twitter, blandt andet fra Socialdemokratiets Dan Jørgensen:

Kigger man på valgdeltagelsen på tværs af hele EU, så ser det også godt ud. Efter at alle 28 landes stemmer er talt op, er valgdeltagelsen på 50,5 procent, hvilket er det højeste siden 1994.

Forrige artikel Stemmerne er talt op: Sådan endte EP-valget 2019 Stemmerne er talt op: Sådan endte EP-valget 2019 Næste artikel K fastholder mandat: Vi har ikke valgt den nemme løsning K fastholder mandat: Vi har ikke valgt den nemme løsning