Det Etiske Råd bakker op om nyt dødskriterie trods bekymringer: “Man skal ikke undervurdere, hvor stort et skifte det er”

Sundhedsstyrelsen vil indføre et nyt dødskriterie for at komme lange ventelister for organdonation til livs. Et flertal af Det Etiske Råd bakker op, men udtrykker bekymring for, at man undervurderer, hvor stort et skifte det vil være for den almene dansker. 

Det Etiske Råd bakker op om Sundhedsstyrelsens anbefaling om at udvide principperne for, hvornår lave organdonation.
Det Etiske Råd bakker op om Sundhedsstyrelsens anbefaling om at udvide principperne for, hvornår lave organdonation.Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Marie Møller Munksgaard

Står det til Sundhedsstyrelsen, skal det fremover være muligt at donere patienters organer væk, når de stopper med at trække vejret, og hjertet ikke længere pumper blod rundt i kroppen.

Sundhedsstyrelsen vil nemlig indføre cirkulatorisk død, også kaldet hjertedød, som nyt dødskriterie ved organdonation for at få flere organer til transplantation og komme lange ventelister til livs.

Og nu bakker Det Etiske Råd med undtagelse af et medlem i et høringssvar op om beslutningen om, at man fremover kan benytte dette kriterie til at erklære folk døde i situationer, hvor organdonation kan komme på tale.

Altinget logoEtik og Tro
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget etik og tro kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00