Forskere bag nyt kæmpestudie: Sundhedsvæsenet skal blive bedre til også at lindre åndelig smerte

Danskere søger i høj grad efter mening med livet, konkluderer forskere fra SDU, som står bag en stor undersøgelse, der har afdækket danskernes åndelige behov. I sundhedsvæsenet skal man fremover ikke kun lindre fysisk smerte, men også åndelig smerte, mener forskerne.

Det er et "kæmpe problem i vores sundhedsvæsen", at den åndelige smerte ikke bliver lindret, lyder det fra forskere bag nyt studie om danskernes åndelige behov. Arkivfoto.
Det er et "kæmpe problem i vores sundhedsvæsen", at den åndelige smerte ikke bliver lindret, lyder det fra forskere bag nyt studie om danskernes åndelige behov. Arkivfoto.Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

Åndelighed fylder normalt ikke meget i samtalerne ved spisebordet eller i interaktionen mellem patient og læge, og der findes næsten ikke noget andet land i verden, hvor det åndelige, det religiøse og døden er så tabuiseret, som tilfældet er i Danmark.

Men langt størstedelen af danskerne bærer alligevel rundt på en rygsæk fyldt med åndelige behov.

Det viser en ny undersøgelse fra SDU, hvor flere end 26.000 danskere gennem e-boks har svaret på spørgsmål om deres åndelige og eksistentielle behov.

0:000:00