Debat

S-ordfører: Ligestilling og uddannelse giver bedre arbejdsmiljø i folkekirken

Det skrantende arbejdsmiljø i folkekirken kræver, at folkekirken, menighedsrådene og vi folkevalgte indstiller sigtekornet på løsninger. Vi skal aldrig acceptere, at de forurettede oplever, at der ikke bliver lyttet til dem, skriver Kim Aas, kirkeordfører for Socialdemokratiet.

Kirken er noget specielt og har stor åndelig betydning for mange danskere.
Men kirken er også noget helt håndgribeligt: En arbejdsplads. Og det skal naturligvis også afspejle sig i den hverdag, som alt fra præster til gravere til kordegne har, skriver Kim Aas (S). 
Kirken er noget specielt og har stor åndelig betydning for mange danskere. Men kirken er også noget helt håndgribeligt: En arbejdsplads. Og det skal naturligvis også afspejle sig i den hverdag, som alt fra præster til gravere til kordegne har, skriver Kim Aas (S). Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Kim Aas Christensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der er grund til at være bekymret.

Arbejdsmiljøet i folkekirken er dybt uacceptabelt, hvilket en ny undersøgelse desværre dokumenterer sort på hvidt. 

Læs også

Hver femte er blevet mobbet eller krænket. Det er stærkt problematisk og kalder på ændringer, når det viser sig, at omfanget af mobning blandt medarbejdere i folkekirken er større end på resten af vores arbejdsmarked.

Lad mig starte med at slå fast: Ingen ansatte skal ligge søvnløse om natten, fordi de frygter de tidsler, de risikerer at blive udsat for den kommende arbejdsdag. Og lad mig ligeledes fastslå, at de fleste heldigvis opfører sig ordentligt, når de går på arbejde, ligesom de fleste også godt kan lide deres arbejde. 

“Ligestilling” er et nøgleord i denne sag. Forstået på den måde, at man som medarbejder i kirken skal have de samme rettigheder, som ansatte på det øvrige arbejdsmarked også har.

Kim Aas (S)
Kirkeordfører for Socialdemokratiet

Derfor vil jeg også gerne på stille og rolig vis gå i rette med enkelte eksperter, der nærmest har foreslået, at den nationale operative stab – også kendt som NOST'en – skal aktiveres.

Kirken er også en arbejdsplads

Når det er sagt, står det samtidig også krystalklart, at det er tid til, der handles på problemet med dårligt arbejdsmiljø.

Kirken er noget specielt. Noget, der har stor åndelig betydning for mange danskere, og som er forbundet med kærlighed såvel som smerte.

Men kirken er også noget helt håndgribeligt: En arbejdsplads. 

Og det skal naturligvis også afspejle sig i den hverdag, som alt fra præster til gravere til kordegne har.  

Fakta

Hvad er mobning og krænkelser, og hvordan kommer man det til livs?

Hvad er årsagen til, at så mange ansatte i folkekirken oplever krænkelser eller mobning på deres arbejdsplads? Det spørgsmål søger Altinget Etik og Tro svaret på i denne temadebat.

Mobning og krænkelser kan for eksempel være tilbageholdelse af nødvendig information, bagtalelse eller udelukkelse fra det sociale og faglige fællesskab.

En undersøgelse fra By-, Land- og Kirkeministeriet bekræfter, at der er store problemer med arbejdsmiljøet i folkekirken.

Inden for det seneste år har mere end hver femte ansatte i kirkerne oplevet krænkelser eller mobning. Det er mere end dobbelt så stor en andel som på den gennemsnitlige arbejdsplads i Danmark.

Undersøgelsen viser, at særligt folkekirkens præster er udsat for mobning, og at en stor del af mobberne kan findes i menighedsrådene, hvis medlemmer er arbejdsgivere for mange af folkekirkens ansatte, ligesom de står for ansættelse af præster.

Fra flere sider lyder det, at folkekirken trænger til at modernisere sin administration og personalemæssige opgaver ved at ansætte flere til fagprofessionelle.

Derfor kræver det også, at folkekirken, menighedsrådene og os folkevalgte indstiller sigtekornet på løsninger og foranstaltninger. Vi skal for det første ikke finde os i, at krænkelser finder sted. 

Og vi må heller aldrig acceptere, hvis de forurettede oplever, at der ikke bliver lyttet til dem. Problemerne skal ikke bare negligeres og graves ned i et dybt, sort hul. De skal i stedet italesættes og forsøges løst.

For mig og Socialdemokratiet er "ligestilling" et nøgleord i denne sag. Forstået på den måde, at man som medarbejder i kirken skal have de samme rettigheder, som ansatte på det øvrige arbejdsmarked også har.

Jeg vil i hvert fald prioritere, at vi sikrer, at den "almindelige arbejder" har gode rettigheder i folkekirken.

Mangel på ledelseserfaring er en hæmsko

Kirken adskiller sig fra andre brancher ved, at menighedsrådene spiller en stor rolle. Medlemmerne af rådene har en ledelsesopgave, men mange menighedsrådsmedlemmer har ikke ledelseserfaring.

Det kan skabe gnidninger og problematiske situationer, fordi den enkelte person måske ikke har kendskab til god konflikthåndtering og ledelsesskik. Derfor bør vi se på, om vi kan uddanne og styrke menighedsrådsmedlemmernes ledelsesevner.

Jeg vil dog i den forbindelse gerne betone, at det er rigtig positivt, at vi har folkevalgte i menighedsrådene. Det skaber en demokratisk forankring, hvilket er en styrke, vi naturligvis skal holde fast i. 

Mange menighedsrådsmedlemmer har ikke ledelseserfaring. Det kan skabe gnidninger og problematiske situationer.

Kim Aas (S)
Kirkeordfører for Socialdemokratiet

Jeg ser frem til den videre dialog med kirkeministeren og Folketingets resterende partier, da vi bliver nødt til at løse problemerne med dårligt arbejdsmiljø. 

For helt overordnet er folkekirken en kæmpevigtig institution i vores land, der gør meget for vores sammenhængskraft. Derfor kan vi naturligvis ikke lade det stå til, når vi ser, at alt for mange medarbejdere bliver behandlet dårligt i regi af deres arbejde i folkekirken. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kim Aas Christensen

MF (S), byrådsmedlem, Faaborg-Midtfyn Kommune
skolelærer

Morten Dahlin

Minister for byer og landdistrikter, kirkeminister og minister for nordisk samarbejde (V), MF
HA (kom.) (CBS 2012)

0:000:00