EU-topmøde kan sætte ny retning for bankunionen

Det Europæiske Rådsmøde i december bliver en vigtig retningspil for, om det lykkes at reformere bankunionen og forbedre Den Økonomiske og Monetære Union. Europa-Kommissionen har fremlagt forskellige forslag til at styrke bankunionen og bl.a. at etablere en europæisk indskudsgarantiordning.

Flere medlemslande er dog bekymrede for de risici, der knytter sig til de mange dårlige udlån i bankerne. Til trods for at disse udlån er reduceret væsentligt siden 2008, udgør de i dag omkring 865 milliarder euro eller 4,5 pct. af de samlede udlån.

Reformerne af bankunionen skal ses i sammenhæng med de videre reformer af ØMU’en, hvor især den franske præsident, Emmanuel Macron, presser hårdt på for at få en Europæisk Monetær Fond og for at opbygge et fælles eurobudget ledet af en fælles finansminister. Han har en vis politisk opbakning fra den tyske forbundskansler, Angela Merkel. Hendes handlemuligheder er dog lige nu begrænsede, fordi de tyske regeringsforhandlinger stadig pågår, og det er uvist, om de tyske socialdemokrater (SPD) ønsker at fortsætte i en stor koalition.

EU-præsident Donald Tusk kæmper for at sikre fremdrift i reformdebatten, og bankunionen bliver en vigtig syretest på, om det lykkes.


Dette indhold er leveret automatisk via RSS uden ansvar for Altinget