Irsk grænse er den afgørende Brexit-knude

Forhandlingerne om Brexit er gået ind i den helt afgørende fase. Godt nok er store dele af aftaleteksten om Brexit forhandlet på plads, men briterne er endnu ikke kommet med et realistisk bud på, hvad der skal ske med grænsen til Irland. Spørgsmålet truer med at trække tæppet væk under forhandlingerne og sende EU og Storbritannien ud i det frygtede no deal-scenarie. Den britiske regerings udfordring er ikke kun at nå til enighed med EU, men også at få en aftale på plads, som kan finde opbakning i et dybt splittet parlament.
 
EU har foreslået den såkaldte backstop-model, og premierminister Theresa May har forslået et toldpartnerskab. Begge forslag forsøger at undgå en hård grænse på den irske ø, men på nuværende tidspunkt er begge modeller uacceptable for den anden forhandlingspart. Briterne kan i sidste ende blive nødt til at sluge en grænse i det irske hav for at få en skilsmisseaftale med EU på plads. Det er ikke utænkeligt, at en modificeret variant af backstop-løsningen kan finde opbakning i det britiske parlament, hvis May kan sandsynliggøre, at teknologi vil blødgøre grænsen.
 
Teknologi kan smidigøre grænseovergange, men fjerner ikke behovet for grænsekontrol. Så længe Storbritannien vælger at træde ud af toldunionen, er en grænse i det irske hav eller på øen Irland uundgåelig.


Dette indhold er leveret automatisk via RSS uden ansvar for Altinget