Venstreorienterede er meget mindre EU-skeptiske end højreorienterede

Danske vælgere er over en bred politisk kam særdeles glade for medlemskabet af EU og en række konkrete samarbejdsområder. Kun vælgere på den yderste højrefløj skiller sig markant ud med væsentlig større skepsis end det øvrige politiske spektrum, men selv blandt disse er der ikke flertal for at Danmark skal forlade EU-samarbejdet. Det viser en ny repræsentativ meningsmåling med blandt 2.028 respondenter, som YouGov har gennemført for Tænketanken EUROPA.
 
I Danmark har euroskepsis især gjort sig gældende på de politiske fløje, hvor Dansk Folkeparti og Enhedslisten er placeret som erklærede EU-modstandspartier med mere eller mindre udtalte ønsker om at forlade samarbejdet. Der er dog enorm forskel på styrken af modstanden blandt hhv. højre- og venstreorienterede vælgere, hvilket også gælder, hvis man kigger på de to modstanderpartiers vælgere. Både blandt venstreorienterede vælgere i bred forstand og hos Enhedslistens vælgere isoleret set er der meget solid opbakning til Danmarks medlemskab af EU. Venstreorienterede vælgere ser faktisk ikke ud til at adskille sig markant fra den brede midte.
 
Blandt de respondenter, som angiver at ville stemme på Dansk Folkeparti, hvis der var folketingsvalg i dag, svarer 50 pct. at de i høj eller nogen grad foretrækker at forlade EU, mens 43 pct. ønsker at forblive. Hos Enhedslistens vælgere siger 65 pct., at de ønsker at blive, mens 29 pct. ønsker at blive i EU. Samlet set ønsker 69 pct. af de venstreorienterede vælgere at blive i EU.


Dette indhold er leveret automatisk via RSS uden ansvar for Altinget