Grøn omstilling og krigen i Ukraine sætter EU's budgetregler under pres

Resume: Krigen i Ukraine har medført en lang række ekstraudgifter i EU-landene, lige fra forsvar over flygtninge til energi. Det har fået bl.a. Frankrig og Italien til at advokere for en ny genopretningsfond (”resilience fund”). Ikke mindst Tyskland har udtrykt skepsis for, om oprettelsen af en ny fond er en god idé, bl..a fordi midlerne til den gamle genopretningsfond, som blev lanceret i kølvandet på coronakrisen, endnu ikke er blevet brugt.
Parallelt med den spirende diskussion om en ny genopretningsfond skal EU i princippet genforhandle Stabilitets- og Vækstpagtens budgetregler i år. Flere lande er af den opfattelse, at de nuværende regler står i vejen for den grønne og sikkerhedspolitiske omstilling..
I dette brief ser vi på de finanspolitiske diskussioner, som først Coronakrisen og nu Ukraine-krigen har udløst. Én af hovedkonklusionerne er, at processen om en reform af Stabilitets- og Vækstpagten ikke skal forceres unødigt. En mere langstrakt proces vil give tid til at tilpasse reglerne mere substantielt og også muliggøre, at erfaringerne fra genopretningsfonden kan inddrages.
 


Dette indhold er leveret automatisk via RSS uden ansvar for Altinget