Minister: Frivillighed mod fødevare-salt

SALT: Fødevareminister Mette Gjerskov (S) er overbevist om, at den frivillige aftale med fødevareindustrien om saltreduktion vil mindske danskernes indtag af salt. Men hun udelukker ikke andre metoder. Hjerteforeningen er enig.
Danskernes høje saltindtag skal løses ved frivillighed og ikke ved lovgivning, mener fødevareminister Mette Gjerskov (S).
Danskernes høje saltindtag skal løses ved frivillighed og ikke ved lovgivning, mener fødevareminister Mette Gjerskov (S).Foto: colourbox.com
Ole Nikolaj Møbjerg ToftPer Bang Thomsen
Fakta

Om Saltpartnerskabet:

Saltpartnerskabet har defineret forskellige indsatsområder, der kan være med til at skære 3 gram af det daglige saltforbrug, så danskerne kommer ned på 5-6 gram salt, som de officielle anbefalinger lyder.

Saltpartnerskabet består af: Hjerteforeningen, DI Fødevarer, Landbrug & Fødevarer, Dansk Erhverv, COOP, Forbrugerrådet, Kræftens Bekæmpelse, Foreningen af Kliniske Diætister, Diabetesforeningen, Kost- og Ernæringsforbundet, Horesta og Fødevarestyrelsen.

Saltpartnerskabet vil styrke fokus på salt og sundhed i forhold til

• det danske fødevareerhverv
• mad- og sundhedsprofessionelle
• danskerne


Kilde: Fra udspillet "Sund madglæde"

Tre gram mindre salt om dagen per dansker. Sådan lyder målet for det såkaldte Saltparnerskab, der består af repræsentanter for fødevareindustrien, detailhandlen, patientforeningerne og Fødevarestyrelsen.

Målet er samtidig centralt i regeringens seneste ernæringsudspil, som blev præsenteret i sidste uge.

"Ved at reducere indtaget af salt fra nu ca. 9 gram per dag til 5-6 gram kan vi undgå ca. 1000 dødsfald årligt, og 400.000 færre personer vil lide af forhøjet blodtryk," hedder det i udspillet, der i i sidste uge blev fremlagt af fødevareminister Mette Gjerskov.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00