Minister: Frivillighed mod fødevare-salt
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Journalist - sundhedspolitisk analytikerPer Bang Thomsen
JournalistOm Saltpartnerskabet:
Saltpartnerskabet har defineret forskellige indsatsområder, der kan være med til at skære 3 gram af det daglige saltforbrug, så danskerne kommer ned på 5-6 gram salt, som de officielle anbefalinger lyder.
Saltpartnerskabet består af: Hjerteforeningen, DI Fødevarer, Landbrug & Fødevarer, Dansk Erhverv, COOP, Forbrugerrådet, Kræftens Bekæmpelse, Foreningen af Kliniske Diætister, Diabetesforeningen, Kost- og Ernæringsforbundet, Horesta og Fødevarestyrelsen.
Saltpartnerskabet vil styrke fokus på salt og sundhed i forhold til
• det danske fødevareerhverv
• mad- og sundhedsprofessionelle
• danskerne
Tre gram mindre salt om dagen per dansker. Sådan lyder målet for det såkaldte Saltparnerskab, der består af repræsentanter for fødevareindustrien, detailhandlen, patientforeningerne og Fødevarestyrelsen.
Målet er samtidig centralt i regeringens seneste ernæringsudspil, som blev præsenteret i sidste uge.
"Ved at reducere indtaget af salt fra nu ca. 9 gram per dag til 5-6 gram kan vi undgå ca. 1000 dødsfald årligt, og 400.000 færre personer vil lide af forhøjet blodtryk," hedder det i udspillet, der i i sidste uge blev fremlagt af fødevareminister Mette Gjerskov.