L&F om kritik af nationalpark-formand: Det er uartigt og direkte flabet

NATIONALPARK: Viceformanden for Landbrug & Fødevarer, Lone Andersen, erklærer sig rystet over den hårde kritik af ny nationalparkformand. En undskyldning bør være på sin plads, mener hun.

Foto: /ritzau/Joachim Adrian
Hjalte T. H. Kragesteen

Den nye formand for Nationalpark Kongernes Nordsjælland har stået model til et uartigt møgfald fra flere sider, siden han blev udpeget til posten.

Sådan udlægger viceformand i Landbrug & Fødevarer Lone Andersen den kritik, som haglede ned over formanden.

”Jeg er rystet over den behandling, han har fået. Det er uartigt og direkte flabet,” siger Lone Andersen.

Onsdag i sidste uge udnævnte miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) landmanden Carl Frederik Bruun til formand for den nye Nationalpark Kongernes Nordsjælland. Men det gik ikke stille af sig. Mange naturstemmer reagerede negativt på de sociale medier. Biologen Rasmus Ejrnæs sagde til Altinget, at Carl Frederik Bruun ”næppe har så meget viden om at forvalte natur”.

Jeg synes godt nok, at kritikerne bør undskylde.

Lone Andersen
Viceformand, L&F

Thor Hjarsen kaldte udpegningen absurd, fordi en ”konventionel landmand og kritiker nu er formand for bestyrelsen”. Og han opfordrede til, at de grønne organisationer trækker sig fra bestyrelsen. DN-præsident Ella Maria Bisschop-Larsen undrede sig højlydt over valget, og Alternativets miljøordfører, Christian Poll, konstaterede blandt andet, at ”vi kan forvente meget lidt natur i Kongernes Nordsjælland”.

Lone Andersen mener, at kæden hoppede af.

”Det er en person, der har sagt ja til at lægge mange timer i et arbejde med nationalparken, som man angriber og opfordrer til at boykotte. Det er et stort skridt tilbage i dialogen mellem de grønne og landbruget, som man har taget her,” siger hun og fortsætter:

”Jeg synes godt nok, at kritikerne bør undskylde.”

Ikke fair
Hun mener, at kritikken bærer præg af en generel utilfredshed med nationalparkerne.

”Jeg kan godt forstå, at de kan være frustrerede over nationalparkerne. Men det er ikke fair, at al frustration bliver hældt ud over den nye formand,” siger Lone Andersen.

Men kan du ikke forstå bekymringen for naturen, når man sætter en mand i spidsen, som ingenlunde er kendt for sit naturengagement?

”Jeg er slet ikke i tvivl om, at han har kompetencerne. Man behøver ikke være en nørdet sommerfugleekspert for at stå i spidsen for en nationalpark. En formand skal kunne få folk til at snakke sammen og blive enige om noget i fællesskab og i en god tone. Og dér er det vigtigt, at dem, der har hånden på kogepladen, er stærkt repræsenteret,” siger Lone Andersen.

Viden gør en forskel
Rasmus Ejrnæs ser ikke noget behov for at undskylde, men han påpeger, at hans udtalelser ikke skulle ses som et personligt angreb på Carl Frederik Bruun.

”Jeg er inderligt ligeglad med lige netop den her landmand. Men det ændrer ikke på, at omverdenens forventning bør være, at han er dygtig til at dyrke landbrug, men ikke har samme evner i forhold til naturforvaltning og beskyttelse,” siger Rasmus Ejrnæs og fortsætter:

”Jeg bilder mig altså ind, at viden gør en forskel.”

Men hælder I ikke al jeres frustration over nationalparkerne ud over den nye formand, som Lone Andersen siger?

”Han kan jo bare sige nej tak, jeg er ikke kvalificeret til den post. Og jeg har det sådan, at hvis man bliver valgt til et ansvarsfuldt hverv, så må man også være klar til, at nogen kigger i ens cv. Men jeg er enig i, at hovedansvaret ikke ligger hos landmanden. Det ligger hos politikerne,” siger Rasmus Ejrnæs og fortsætter:

”Politikerne har kaldt noget en nationalpark uden at give nogle klare værktøjer eller sætte nogle klare mål for naturen. Man har lavet en blankocheck og samtidig sat en mand for bordenden, som er god til at dyrke landbrug.”

Tåbeligt valg
Alternativets miljøordfører, Christian Poll, fastholder også sin kritik.

”Jeg har ikke noget personligt kendskab til Carl Frederik Bruun. Men jeg mener, det er tåbeligt at sætte ham i spidsen, når han tidligere har modarbejdet nationalparken. Dybere går min kritik egentlig ikke,” siger han og fortsætter:

”For mig kan det fint være en landmand, hvis det var en, der har arbejdet positivt for en nationalpark med en høj naturkvalitet. Men med den baggrund han har, kan vi ikke forvente fokus på en høj naturkvalitet.”

Men skal man ikke nogen gange give en mand en chance?

”Jeg vil blive glædeligt overrasket, hvis han formår at skabe høj naturkvalitet. Men min første reaktion er, at mine forventninger er blevet lavere. Og de var ikke høje i forvejen,” siger Christian Poll.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carl Frederik Bruun

Landmand, lodsejer, udpeget til Jordfordelingskommissionen øst for Lillebælt, formand, Godsejer Christian Johannes Petersen og hustru Anna Petersens Mindelegat
agraøkonom

Christian Poll

Specialkonsulent, DTU, afdelingen for Kvantitativ Bæredygtighedsvurdering
civilingeniør (DTU,1991)

Lone Andersen

Viceformand, Landbrug & Fødevarer, formand, Familielandbruget og Copa-Cogega's arbejdsgruppe for økologi, gårdejer
landbruger (Borris Landbrugsskole 1981)

0:000:00