Valgforbund indgået som aldrig før

Valget til Europa-Parlamentet den 13. juni 2004 tegner sig til at blive et tæt løb om de 14 mandater. En kamp som i år har fået partierne til at indgå valgforbund som aldrig før. Tidligere fødevareminister, Henrik Dam Kristensen, kan vente godt valg.
Kristian Lund Pedersen

Det er grotesk at se Socialdemokraterne og SF indgå valgforbund. Der er så meget uklarhed ved den konstellation.

Peter Skaarup
Næstformand (DF)
Fakta
Fordelingen af mandaterne ved Europa-Parlamentsvalget foregår efter den d’Hondtske metode. En metode som tilgodeser de store partier. For at opnå denne fordel indgår partierne i valgforbund. Jo større vælgertilslutning des bedre, så derfor vælger partierne at indgå valgforbund, for at få fat i mandater, de ikke selv kan skaffe. Ved at stå sammen kan partier i valgforbund derfor få en fordel i forhold til partier, der står alene.

Et valgforbund betragtes i første omgang som ét parti. Hvis valgforbundet på denne måde har opnået et eller flere mandater, fordeles mandaterne efter den d’Hondtske metode mellem de partier, der indgår i valgforbundet.


Kilde: Altinget.dk
Valget til Europa-Parlamentet den 13. juni 2004 nærmer sig. Partierne er derfor begyndt at køre deres top-kandidater i stilling, og partiernes endelige opstillingslister er ved at finde deres form.

Ved valget vil alle opstillede partier med undtagelse af Dansk Folkeparti indgå i et valgforbund.

Der vil således være ialt fire valgforbund:

Valget i 1999
Officielt skal partierne først i perioden fra den 2. maj til den 16. maj anmelde deres deltagelse i et valgforbund til Indenrigsministeriet. Allerede nu er der dog lavet aftaler mellem partierne. Aftaler som adskiller årets valg fra valget i 1999.

0:000:00