Dansk frugt og grønt er stadig bedst
Af Mogens Christensen,
Næstformand i Dansk Gartneri
Fødevarestyrelsens opgørelse over pesticidrester i danske grøntsager viser, at der i 2006 var rester af sprøjtemidler i 14 pct. af de målinger, som myndighederne foretog. Det er en stigning på 2 pct. i forhold til 2005.
Grænsen for, hvad man kan måle, er imidlertid langt lavere i 2006 end i 2000, og derfor kan tallene ikke umiddelbart sammenlignes. Det betyder også, at der gøres flere fund, som også kunne være gjort i 2000, hvis teknikken havde været den samme.
Når danske afgrøder sprøjtes, vil der altid kunne findes rester. Vi vil gerne fokusere på, at der ikke er pesticidrester i 86 pct. af de danske grøntsager. Det er flot internationalt set, når vi sammenligner os med de udenlandske, hvor kun 63 pct. af prøverne er uden rester.
Når danske afgrøder sprøjtes, vil der altid kunne findes rester. Vi vil gerne fokusere på, at der ikke er pesticidrester i 86 pct. af de danske grøntsager. Det er flot internationalt set, når vi sammenligner os med de udenlandske, hvor kun 63 pct. af prøverne er uden rester.
Mogens Christensen
Dansk Gartneri
Sprøjterester kan mindskes yderligere
Gartnerierhvervet i Danmark vil gerne kendes som det sunde alternativ. Derfor er der også iværksat forskellige aktiviteter, der skal hjælpe til at reducere indholdet af sprøjterester i danskproduceret frugt og grønt.
I samarbejde med de relevante myndigheder, har erhvervet blandt andet iværksat et tilbagesporingsprojekt, der skal resultere i bedre rådgivning af avlerne i mindre brug af sprøjtemidler. Det projekt venter vi os meget af.
Når det er sagt, så har vi også behov for, at politikerne afsætter flere midler til forskning og udvikling i alternative bekæmpelsesstrategier, alternative midler og frem for alt en hurtigere godkendelse af nye, moderne og skånsomme midler. Det er i alles interesse, at danske frugter og grøntsager er så sunde og miljørigtige som muligt.