Ny plan fra Eva Kjer skal effektivisere kødkontrollen

KØDKONTROL: Fødevareministeren lancerer ny plan til at bringe omkostningerne i kødkontrollen ned. Men det er ikke nok, advarer branchen.
Fødevareministeren er kommet med sit udspil til at nedsætte omkostningerne i kødkontrollen.
Fødevareministeren er kommet med sit udspil til at nedsætte omkostningerne i kødkontrollen.Foto: www.fvm.dk
Niels Th. Dahl

Vi er meget tilfredse med, at der nu for første gang er en minister, der har sat sig for bordenden i det her og udviser et ansvar og siger, at der skal ske noget.

Erik Bisgaard Madsen
Viceadm. dir. i Danish Meat Association

Fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) barsler nu efter længere tids forarbejde med en plan for, hvordan slagteriernes omkostninger til kødkontrollen skal bringes ned.

Handlingsplanen, der skal nedbringe omkostningerne med 75 mio. kr. svarende til næsten 20 pct. over de næste tre år, indebærer bl.a. både udskiftning af dyrlæger med tilsynsteknikere, forsøg med en ny, visuel kontrol og yderligere tiltag for højnelse af arbejdsmiljøet og nedsættelse af sygefraværet.

"Det er afgørende, at vores høje fødevaresikkerhed bevares, men der har længe været et behov for en modernisering for at få en mere effektiv kødkontrol. I Holland har man været igennem en lignende effektivisering. Det har betydet en reduktion af omkostningerne til kødkontrol, uden at det har svækket fødevaresikkerheden," siger fødevareminister Eva Kjer Hansen.

Dokumentation

FAKTA:

Sådan skal udgifterne mindskes:

To svineslagterier skal indføre forsøg med visuel kødkontrol, der kræver mindre arbejde og færre omkostninger. Initiativet kan dog først gå i gang, når det er godkendt af de amerikanske fødevaremyndigheder

Efterkontrollen, der i dag næsten udelukkende foretages af dyrlæger, skal i højere grad foretages af tilsynsteknikere

Der skal gøres yderligere tiltag for at reducere sygefraværet i kødkontrollen

Det skal være mere attraktivt for timelønnede medarbejdere at blive fastansat i kødkontrollen.

Bemandingsnormerne skal gennemgås og muligvis nedsættes

Slagterierne skal blive bedre til at varlse produktionsændringer rettidigt
De faglige organisationer skal levere øget fleksibilitet

Derudover vil Fødevarestyrelsen

indføre en tærskelpris, som udgifterne skal holdes under. Sker det ikke, skal der sættes ekstra ind på det givne slagteri

oprette en særlig enhed, der skal sikre gennemførelsen af planen

lade en uafhængig konsulentrapport udarbejde etablere en følgegruppe sammen med erhvervet, der skal følge op på, om planens mål nås.


0:000:00