Debat

Dambrug - en overset miljøtrussel

DEBAT: Dambrug skal lægges i industriområder, og spildevandet skal renses, ellers kan det koste menneskeliv, mener dagens debattør.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Verner W. Hansen,
formand for Danmarks Sportsfiskerforbund

Det gode ved dambrug er, at de giver os mulighed for at spise flere fisk. Det dårlige er, at dambrugssektoren forstyrrer naturens balance ganske voldsomt.

Ikke kun i form af spærringer af vandløb, der forhindrer naturlige ørredbestande i at vandre til og fra deres gydeområder. Men i særdeleshed også i form af udledninger og udsivninger af nitrat, fosfor og medicinrester, herunder antibiotika.

Læg dambrug i industriområder
Hvis politikerne virkelig mener, hvad de siger, nemlig at Danmark skal løse sine miljøproblemer gennem ny teknologi, er det på høje tid at omstille den danske dambrugssektor til moderne produktionsteknologi.

Der er ikke nogen som helst fornuftig begrundelse for, at dambrug - eller akvakulturanlæg - fortsat skal ligge ude i naturen, hvor de på mange områder belaster vandmiljøet.

Fisk kan allerede i dag produceres på lukkede recirkulerede anlæg, hvor spildevandet renses.

Det er indlysende, at dambrug bør placeres i industriområder nær byerne.

Medicinudslip er direkte farligt
I januar offentliggjorde Danmarks Miljøundersøgeler (DTU Aqua) en undersøgelse af medicinrester fra bl.a. dambrug. I undersøgelsen indgik målinger i Kongeåen nedstrøms et dambrug, der behandlede med antibiotika.

Hvis man regner lidt på disse tal og sammenligner med den tilsvarende udledning fra rensningsanlæg, så svarede dambrugets udledning pr. døgn til Kongeåen til døgnudledningen fra et rensningsanlæg med 30 mio. mennesker.

Hvis den udvikling fortsætter, vil det simpelthen koste menneskeliv, fordi infektioner med resistente bakterier bliver umulige at behandle.

Drop regelkaos og skab samlet plan
Heldigvis gøres der i dag forsøg med såkaldte modeldambrug. Og senest har Skov- og Naturstyrelsen med penge fra miljømilliarden opkøbt en række dambrug ved Mariager Fjord med henblik på at nedlægge dem til glæde for dyreliv og miljø.

Men der er et skrigende behov for at speede processen op og yde den nødvendige støtte til en samlet og helhedsorienteret plan, der skal gøre dansk akvakultur til en natur- og miljørigtig produktion.

En sidegevindst vil være, at vi slipper fri af det regelkaos og administrative rod, som akvakulturen er havnet i, og som hverken erhvervet eller naturen kan være tjent med.

Lad dambrug følge industriens regler
Den nye miljøminister har bebudet, at han vil sætte gang i en kulegravning allerede i år i lighed med den kulegravning, der i 2006 førte til en ny lov om husdyrbrug. I denne proces vil Danmarks Sportsfiskerforbund kæmpe indædt for at få dambrug kategoriseret på samme niveau som industri- og landbrugsvirksomhed. Og med samme krav til forureningsbekæmpelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00