Flertal vil begrænse resistente gmo'er

NYHED: Et flertal uden om regeringen stoler ikke på forsikringer om sikkerheden ved antibiotikaresistente gmo'er.
Niels Th. Dahl

Eksperterne sagde jo, at de ikke kunne udelukke, at der var noget, der ville kunne overføres.

Jørn Dohrmann
Fødevareordfører (DF)
Fakta

Det foreslog Enhedslisten:

1. Danmark skal stemme imod godkendelsen af en gmo i EU's ministerråd og arbejde for at skabe kvalificeret flertal for en sådan afvisning i Ministerrådet i tilfælde af uenighed mellem European Food Safety Authority (EFSA), European Medicines Agency (EMEA) og World Health Organization (WHO) om vurderingen af potentielle risici ved anvendelse af gener med antibiotikaresistens.

2. Danmark skal under alle omstædigheder med henvisning til forsigtighedsprincippet afvise markedsføring af gmo'er, hvor der ikke er enighed mellem EFSA, EMEA og WHO om, at en eventuel antibiotikaresistent markør lever op til alle EFSA's krav for at kunne blive godkendt.

3. Danmark skal anvende udsætningsdirektivets beskyttelsesklausul til at stoppe nuværende og forhindre fremtidig markedsføring af MON 863 og kombinationer, hvor MON 863 indgår.


Kilde: www.ft.dk

Et flertal i Folketinget uden om regeringen er så utryg ved nogle af de såkaldte antibiotikaresistente gmo-markører, at de vil arbejde mod import af foder som soja og majs, der er produceret ved hjælp af markørerne.

Det kom frem under førstebehandlingen af et beslutningsforslag fra Enhedslisten i Folketinget i torsdags, dagen efter at Folketingets fødevareudvalg havde gennemført en større høring om emnet på Christiansborg.

Utrygge ordførere
Selv om høringens gmo-eksperter forklarede, at risikoen for overførsel af antibiotikaresistensen til bakterier, der kan gøre mennesker syge, er forsvindende lille, var fødevareordførerne fra både Enhedslisten, SF, Socialdemokratiet, De Radikale og Dansk Folkeparti stadig utrygge ved anvendelsen af gmo'er med resistente markører:

0:000:00