Pattegrise går lysere fremtid i møde

NOTE: Efter Højteknologifondens pengeuddeling i sidste uge ser fremtiden mere lys ud for de danske pattegrise.
Foto: colourbox.com
Lars Beck

I alt 156 mio. kr. var på spil, da Højteknologifonden sidste uge uddelte støttekroner til forskningsprojekter. Specielt fødevareerhvervet fik glæde af pengene, heriblandt de danske svin, der modtog 10 mio. kr. Pengene skal bl.a. bruges på forbedring af klimaet i farestierne, der skal sikre, at færre end en ud af fire smågrise dør ved fødslen, som det er tilfældet nu. Det skriver magasinet FoodCulture i nr. 18, 2008.

Ifølge Carsten Gaarn-Larsen, der er direktør i Højteknologifonden, er der tale om et konkret problem på et af landets største eksportområder. Dette er grundlaget for støtten til svinene, da Højteknologifonden kun yder støtte til forskning på områder, hvor der eksisterer en konkret problemstilling og et erhvervsmæssigt potentiale. Således vil der eksistere et incitament, der får universiteter og virksomheder til at arbejde sammen.

"Hvis branchen først ser, at det her kan bidrage positivt til forretningen, så vil svinebranchens medlemmer meget hurtigt være med. Ikke mindst når dyrevelfærd og god økonomi går hånd i hånd. Højteknologi i landbruget er et område, hvor Danmark ligger blandt de førende lande, og med dette nytænkende projekt kan vi være med til at udbygge den førerposition," mener Carsten Gaarn-Larsen. Han regner altså med, at der bliver opbakning fra branchen til projektet.

0:000:00