Fuglekolera er udbrudt i Danmark

NOTE: Der er fundet fuglekolera-bakterier i dødfundne edderfugle fra Mejlø nordøst for Fyn. Tamfugle kan være i fare.
Fuglekoleraen rammer edderfuglebestanden på Mejlø særligt hårdt, fordi det er hunner på reder, der dør.
Fuglekoleraen rammer edderfuglebestanden på Mejlø særligt hårdt, fordi det er hunner på reder, der dør.Foto: panoramio.com
Christian Juhl Mølgaard

Ved en obduktion på DTU Veterinærinstituttet i Århus er der konstateret fuglekolera-bakterier i dødfundne edderfugle fra vildtreservatet Mejlø. 

Obduktionen viste, at edderfuglene er smittet med bakterien Pasteurella multocida, som giver fuglekolera. Fuglene var i relativt god foderstand og er tilsyneladende døde efter kort tids sygdom. Sygdommen rammer bestanden på Mejlø særligt hårdt, fordi det er hunner på reder, der dør.

Alvorlig situation
Fuglekolera er en dødelig og yderst smitsom sygdom blandt fugle.

I 1996, 2001 og 2003 var der også udbrud af fuglekolera, og de edderfuglekolonier, der var ramt dengang, er blevet reduceret kraftigt. Man kan frygte, at det nye udbrud af fuglekolera vil have samme alvorlige konsekvenser for bestanden på Mejlø. Desuden er der risiko for, at sygdommen i løbet af sommeren spreder sig til andre bestande.

Kan også ramme tamfugle
Ud over edderfugle og andre havfugle, kan også tamfjerkræ smittes med sygdommen. Mennesker kan bære infektionen i deres luftveje og herigennem formodentlig viderebringe smitten.

Det anbefales derfor, at man undgår at håndtere døde fugle i områder, hvor der er konstateret fuglekolera. Hvis det er nødvendigt at håndtere fuglene i forbindelse med f.eks. bortskaffelse af døde fugle, bør der bæres handsker.

Skov- og Naturstyrelsens vildtkonsulenter følger bestanden af edderfugle i området. Der er en bestand på omkring 1500 rugende edderfugle i området. Der er på nuværende tidspunkt konstateret 80 døde.

0:000:00