Konkrete mål skal gøre danskerne sundere

NYHED: SF vil gøre op med al snak om sundhed og sætte handling bag ordene. Et nyt handlingsprogram sætter konkrete mål for, hvor sunde danskerne skal være.
Foto: ft.dk
Maria Dalby

Vi har alt for travlt med at fortælle, at det er nogle andres ansvar, uden vi giver dem mulighed for at kunne løfte det ansvar. Der er alt for lidt tiltro. Herinde handler det om love, og det tror man kan gøre det. Men det er ikke nok. Det handler om at få mennesker til at spille sammen. Derfor sætter vi mål i stedet.

Karl Bornhøft
Sundhedsordfører, SF
"I mange år har jeg været utrolig træt af, at der aldrig skete noget på Christiansborg omkring sundhedsfremme og forebyggelse. Indsatsen var aldrig prioriteret, der fulgte aldrig penge med. Så derfor har jeg sagt, at det skulle der gøres noget ved, når jeg kom på Christiansborg," siger Karl Bornhøft.

Med et afsæt i det lokale ved SF's sundhedsordfører, hvad han taler om. Han sad ti år som formand for det gamle Nordjyllands sundhedsudvalg, og oplevede, hvor langt væk alle ordene fra Christiansborg var.

Slut med ord
Oplægget, mener han, gør op med den førte sundhedspolitik. Der er opsat konkrete mål, som skal nås. Baggrunden for oplægget er det store lokale arbejde, som han allerede har lavet i Nordjylland, hvor resultaterne blev nået. Eksempelvis lykkedes det for Nordjyllands Amt at bremse fedmeepidemien og få færre danskere til at ryge. De erfaringer kan bruges i resten af landet.

"Jeg er træt af, at det altid handler om forsøg og projekter. Vi lagde opgaverne ind i den daglige drift, og det gør, at de ikke kan syltes eller forsvinde i budgetforhandlingerne."

Generelt set mener han, at der er alt for lidt respekt for, hvad der kan opnås lokalt.

Fem milliarder skal bruges
SF vil sætte fem mia. kr. af over de næste 10 år. Det vil sige 500 mio. kr. årligt. De skal bruges til forebyggelse, som blandt andet skal forøge danskernes levetid, så den kommer på højde med de andre nordiske lande.

Men pengene er finansieret. Det er en vigtig pointe at få med, for SF vil gerne tages alvorligt. Det vigtige er, at sundhed også skal gøres til et fællesansvar.

"Man har alt for meget fokus på, at det er den enkeltes valg. Vi gør op med det ensidige fokus på den enkeltes valg og livsstil. Det er en samfundsopgave at sørge for, at det sunde valg bliver lettere."

Det kan for eksempel være ved at sørge for at momsen på frugt og grønt sættes ned. Danskerne ved jo allerede, at de skal spise seks stykker om dagen, men nu skal valget gøres lettere.

Kommunerne kan sagtens
SF vil gå ud og stille krav til kommunerne. De skal vide, at de er forpligtet til at gøre noget. Men der skal samtidig følge penge med, og det mener Karl Bornhøft er anderledes end den måde, man i dag fører sundhedspolitikken.

"Vi kan lave rammerne, opstille målene og sørge for økonomien. Også må de ude lokalt finde ud af, hvordan det skal gøres. Den lokale indsats er groft undervurderet. Men det er klart, at de ikke kan gøre så meget, hvis der ikke er nogen, som prioriterer dem, og det er det vi vil."

Kommunerne skal kunne søge hjælp ved en uafhængig nationalenhed. De skal kunne hjælpe kommunerne med viden og erfaringer. De skal også måle udviklingen og holde styr på, hvad der sættes i gang. Hvis det viser sig, at der ikke sker noget, så skal nye initiativer sættes i gang.

"Sundhedsstyrelsen magter ganske simpelt ikke den her opgave. De er spillet af banen. Derfor skal vi have nogle som er uafhængige og engageret."

Han mener, det er ærgerligt, at Sundhedsstyrelsen ikke kan bruges som en aktiv partner. Det vil betyde, at tingene kommer til at gå langsommere. Men alligevel tror han på, at målene er realistisk.

Målet skal nås
"Vi har alt for travlt med at fortælle, at det er nogle andres ansvar, uden vi giver dem mulighed for at kunne løfte det ansvar. Der er alt for lidt tiltro. Herinde handler det om love, og det, tror man, kan gøre det. Men det er ikke nok. Det handler om at få mennesker til at spille sammen. Derfor sætter vi mål i stedet."

Han tror fuldt og fast på, at målene kan nås og ville gerne sætte sig i front for at nå dem. Til gengæld har han ikke meget ros til sundhedsministerens indsats.

"Jeg skal ikke stille spørgsmålstegn ved, om ministeren vil noget på det her område, men jeg synes, det er trist, når han starter med at efterlyse evidens. Vi har altså rigeligt viden til at gå i gang."

Dokumentation

Det vil SF inden 2018

Danskernes levetid skal som minimum være på niveau med Sveriges.

Andelen af rygere skal være nede på 15 pct.

Antallet af unge, der begynder at ryge, skal være halveret.

Antallet af overvægtige i Danmark skal reduceres med 30 pct. i forhold til det nuværende niveau.

Indtaget af frugt og grønt samt fuldkornsprodukter skal øges.

Indtaget af fedt, særligt mættet fedt og transfedt, samt tilsat sukker skal reduceres, således at:

Mindst 70 pct. af den voksne befolkning skal dagligt indtage mindst 500 g frugt og grønt. Børn mellem 4 og 10 år skal mindst indtage 400 g frugt og grønt pr. dag.

Mindst 70 pct. af befolkningen indtager max. 30 pct. fedt, mættet fedt og transfedt af det samlede energiindtag.

Mindst 70 pct. af befolkningen spiser fisk eller fiskeprodukter svarende til et hovedmåltid to gange om ugen.

Mindst 70 pct. af den voksne befolkning har et dagligt indtag af fuldkornsprodukter, der udgør mindst halvdelen af deres samlede indtag af brød.

Andelen af befolkningen, som ikke opfylder anbefalingerne om mindst 30 minutters motion om dagen dag for voksne og 1 time for børn og unge, skal halveres.

Forbruget af alkohol skal sænkes med en tredjedel af det nuværende forbrug.

Den sociale ulighed i sundhed skal udjævnes, således at:
Den sociale gradient i forekomsten af somatiske sygdomme: rygerlunger, hjertekarsygdomme, lungekræft, apopleksi, diabetes og hørenedsættelse samt psykiske lidelser; depression, alkoholmisbrug, stofmisbrug og demens skal udjævnes markant mellem mennesker med en lang og en kort uddannelse.

Den sociale gradient i andelen af borgere, der ryger, motionerer for lidt, er svært overvægtige (BMI over 30) samt spiser usundt skal udjævnes markant.

Antallet af kronisk syge borgere skal være reduceret med 10 pct. fra det nuværende nivea.

Skrappere virkemidler i sundhedsfremme og forebyggelse
Det er ikke nok at lave informationskampagner om, hvordan borgerne bør leve deres liv. Det giver ikke i tilstrækkelig grad borgerne mulighed for at leve et sundt liv. Borgerne skal udstyres med reelle muligheder for at løfte sit personlige ansvar.

De samfundsmæssige virkemidler er mange - vi skal bare bruge dem. I SF ønsker vi indført:

Afgiftsdifferientering. De sunde fødevarer (fx frugt, grøntsager, fisk) skal være markant billigere og de usunde fødevarer markant dyrere ved at differentiere moms og afgifter.

Øget afgift på sodavand og andre søde læskedrikke.

Øget sukkerafgift.

Aftaler med fødevareindustrien om reduktion af salt-, fedt-, og sukkerindhold i fødevarer

Krav om gratis sund skolemad til alle skolebørn.

Krav om gratis sund mad i alle daginstitutioner.

Love og bekendtgørelser for folkeskolerne og ungdomsuddannelserne skal udtrykke et klart ansvar for børn og unges sundhed, og ikke kun hensigtserklæringerne.

Krav om sund mad i skolekantiner og i sportshaller.

Reklamer for usunde fødevarer skal begrænses.

Skolebørn skal være fysisk aktive mindst 1 time hver dag.

Aftaler med butiksejere til indretning af butikkerne under sundhedshensyn. Slikket skal væk fra kassen og mængderabat på køb af usunde varer skal undgås.

Øget afgift på tobak og alkohol, således det bliver markant dyrere.

Aldersgrænsen for køb af tobak og alkohol skal hæves til 18 år - og der skal kunne udstedes mærkbare bøder/miste bevilling til butikker, der ikke håndhæver forbuddet.

Der skal indføres særlig bevilling for at kunne sælge tobak, så tilgængeligheden af tobak bliver indskrænket.

Rygeloven skal ændres, således at etablering af rygekabiner, rygerum og rygning på enkeltmandskontorer ikke er tilladt.

Der skal indføres forbud mod tilsætningsstoffer i tobak.

Det skal sikres at rygeloven og dens effekter bliver målt og evalueret, og at rygeloven bliver revideret hvert 2. år med brug af de erfaringer, der indhentes i Danmark og udlandet.


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00