Danskerne vil give de fattigste penge til mad

NYHED: Et stort flertal af vælgerne er klar til at sætte kontanthjælpen op på grund af de stigende fødevarepriser.
Anders HeisselNiels Th. Dahl

Resultatet er et udtryk for, at danskerne har den rigtige grundopfattelse.

Per Clausen
Fødevareordfører (EL)
Fakta

A&B Analyse har stillet 1065 repræsentativt udvalgte danskere følgende spørgsmål:

"Skal kontanthjælpen forøges i takt med de stigende fødevarepriser?"

72,6 pct. svarede ja
19,6 pct. svarede nej
7,8 pct. svarede ved ikke

Fakta
Fødevarepriserne er i løbet af det sidste år steget med 8,1 pct.
De samlede forbrugerpriser er steget med 3,4 pct.

Et klart flertal af danskerne vil give kontanthjælpsmodtagerne en ekstra portion penge for at kompensere for de stigende fødevarepriser.

Det viser en meningsmåling, analyseinstituttet A&B Analyse har lavet for Altinget.dk. 72,6 pct. eller næsten tre fjerdedele mener således, at kontanthjælpen skal stige i takt med fødevareprisernes stigning. Kun 19,6 pct. er imod.

"Resultatet er et udtryk for, at danskerne har den rigtige grundopfattelse, nemlig at kontanthjælpsmodtagere bliver hårdere ramt af de stigende fødevarepriser end andre," siger Per Clausen, fødevareordfører for Enhedslisten.

Folketingsflertal imod
Han og hans parti foreslog under en forespørgselsdebat i Folketinget i går at give en ekstra kompensation ikke bare til kontanthjælpsmodtagere, men også starthjælp, dagpenge, pensioner og SU.

Enhedslistens forslag fik imidlertid ikke stor opbakning. Socialdemokraterne foreslog til gengæld en fjernelse af kontanthjælpsloftet og starthjælpen samt en hjælpepakke på 500 mio. kr. til de fattigste pensionister. Det forslag blev dog også stemt ned af regeringspartierne og Dansk Folkeparti.

"Jeg synes da, det er sympatisk, at befolkningen ser sådan på det. Men jeg tror, folk måske ikke helt er klar over, at satserne jo allerede reguleres med udgangspunkt i lønudviklingen. Og vi mangler jo også svar på, hvad vi så skal gøre, hvis fødevarepriserne falder igen," siger Tina Nedergaard, Venstres fødevareordfører.

0:000:00