Debat

Derfor er lukkeloven moderne og modstanderne forældede

DEBAT: Det vil være ødelæggende for de små lokalsamfund, hvis den sidste rest af en i øvrigt meget liberal lukkelov fjernes, skriver Mogens Werge.
Coop Danmarks forbrugerpolitiske direktør Mogens Werge vil kæmpe for at bevare lukkeloven.
Coop Danmarks forbrugerpolitiske direktør Mogens Werge vil kæmpe for at bevare lukkeloven.Foto: www.coop.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mogens Werge,
Forbrugerpolitisk direktør i Coop Danmark A/S
 
En forkert argumentation bliver ikke rigtig af at blive gentaget i det uendelige.

Det må man konstatere nu, hvor diskussionen om Lov om Butikstid endnu en gang raser.

Modstanderne af den meget velfungerende lov, vi har nu, anvender de samme argumenter, som har været anvendt de seneste 40 år: Kunderne skal have lov til at handle, når de har lyst og behov. Lukkelovens fjender kæmper altså med samme argumenter, som man altid har gjort. De glemmer blot den kendsgerning, at virkeligheden - og loven - er ændret. For i dag er virkeligheden:

1. Alle butikker må holde åbent døgnet rundt fra mandag morgen klokken 6 til lørdag klokken 17.
2. Alle dagligvarebutikker med omsætning op til 29 millioner må holde åbent alle søndage. Butikker med en større omsætning må holde åbent op til 22 søndage.

Den velfungerende lukkelov er en uvurderlig hjælp til de mange hundrede små lokalsamfund, der er over hele Danmark.

Mogens Werge
Forbrugerpolitisk direktør i Coop Danmark A/S

Derfor skal loven ikke væk
Der er altså tale om en yderst liberal lov, der kun har den ene begrænsning for de største butikker. Et relevant spørgsmål er herefter: Hvorfor så ikke fjerne den sidste begrænsning og afslutte 40 års debat?

Det er der et rigtigt godt svar på:

Den velfungerende lukkelov er en uvurderlig hjælp til de mange hundrede små lokalsamfund, der er over hele Danmark.

Hvis lukkeloven fjernes helt, vil konsekvensen naturligvis være, at man flytter omsætning fra små byer til større byer, fra små butikker til store butikker. Man behøver ikke at være detailhandelsekspert for at analysere sig frem til, at det er af netop den grund, at de største butikker ønsker lukkeloven fjernet.

Spøgelsesbyer vil opstå
Når man fjerner omsætning fra de en lille butik, fjerner man eksistensgrundlaget, og butikken lukker. Konsekvensen er, at hyggelige landsbyer med godt nærmiljø forvandles til spøgelsesbyer, når det sidste butiksvindue kridtes til.

Lukkeloven, der i dag giver de mindre butikker mulighed for at holde åbent hver søndag, har givet de små butikker nyt liv. Og hvad der er nok så vigtigt ud fra et samfundsmæssigt synspunkt: Flere hundrede mindre byer og lokalsamfund har en god dagligvareforsyning, et lokalt samlingspunkt.

Konsekvensen af at fjerne lukkeloven er, at mange små byer mister deres sidste dagligvarebutik. Vi har allerede en meget fri lukkelov i dag. Derfor vil prisen for at fjerne den sidste, fornuftige begrænsning være urimelig høj for de små samfund.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mogens Werge

CSR & Pulic Affairs Manager, MLDK, fhv. rådgiver, Damstiens Consult, fhv. CSR- og kommunikationsdirektør, Bestseller
cand.techn.soc. (RUC 1986)

0:000:00