DF til kamp for den lille landmand

STØRRELSE: Ændringerne i landbrugsloven forringer vilkårene for små landmænd, frygter S, der beskylder DF for at svigte. DF afviser og vil presse regeringen til at ændre i aftaleteksten.
Foto: www.colourbox.com
Marie Dissing Sandahl

Vi har op intet tidspunkt sagt ja til at afskaffe fortrinsstillingen, men derimod var aftalen med fødevareministeren, da aftalen om Grøn Vækst blev indgået, at ordningen skulle evalueres. Evalueringen har vist, at den på nogle områder fungerer godt og på andre mindre godt. Det har ministeren så tolket som, at den helt skal afskaffes, men jeg står fast på, at fortrinsstillingen skal blive, men tilpasses, så den fungerer bedre.

René Christensen (DF)
Fødevareordfører

De foreslåede ændringer af landbrugsloven kan ændre landbruget i Danmark markant, mener Socialdemokraternes fødevareordfører Bjarne Laustsen. Men især frygter han, at de små gårdejere vil få det sværere, og at det vil blive vanskeligt overhovedet at starte et nyt og mindre landbrug op. Og det undrer ham, at Dansk Folkeparti er med til at forringe "de smås" vilkår.

"De siger i Dansk Folkeparti, at de tager hånd om de små, men åbenbart ikke, når det kommer til landbrug. Der er fare for, at mangfoldighed og liv på landet  forsvinder, og det værst tænkelige er, at landbruget bliver overtaget af udenlandske kapitalfonde, og at der for eksempel kommer til at være en ukrainsk bestyrer på din nabogård, der ikke interesserer sig for lokalmiljøet. Ændringerne er en liberalisering ud over alle grænser," siger han.

Men hos Dansk Folkeparti mener de netop, at de er med til at sikre små landmænds vilkår. Det er især den såkaldte fortrinsstilling, der skaber knaster i forhandlingerne. Den sikrer i dag, at jordejere med mindre end 70 hektar jord får mulighed for at købe et stykke af den jord, som sælges i nærheden af dem. Og det fortrin skal mindre landmænd blive ved med at have, mener DF's fødevareordfører, René Christensen.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00