Eksperter vil have nyt nationalt fødevareforum

LUKNING: Der bør nedsættes en kommission til blandt andet at udvikle et mere effektivt alternativ til Det Nationale Fødevareforum, påpeger rapport. Politikerne er fortsat meget uenige om forummets fremtid.
Jørn Dohrmann (DF) vil have regeringen til at nedsætte et udvalg, der kan udvikle et alternativ til Det Nationale Fødevareforum.
Jørn Dohrmann (DF) vil have regeringen til at nedsætte et udvalg, der kan udvikle et alternativ til Det Nationale Fødevareforum.
Kasper Frandsen

Det er dejligt at se, at eksperterne er enige med os. DNF bør nedlægges. Men det er stadig vigtigt med samarbejde og koordination på området. Derfor bør regeringen komme i gang med at udarbejde et forslag til et nyt forum.

Jørn Dohrmann (DF)
Tidligere fødevareordfører
Fakta
Det Nationale Fødevareforum er oprettet i forlængelse af sammenlægninger af universiteter og sektorforskningsinstitutioner.

Det Nationale Fødevareforum har som formål at bidrage til at fastholde og udbygge samarbejdet på jordbrugs-, fødevare- og ernæringsområdet ved at fungere som et mødested for universiteterne og andre centrale aktører, der har interesse i den fremtidige udvikling af området.

Det Nationale Fødevareforum består af repræsentanter fra de danske universiteter, interesseorganisationer og en særlig sagkyndig. Undervisningsministeriet, Fødevareministeriet og Videnskabsministeriet deltager i Det Nationale Fødevareforum som observatører.


Kilde: Universitets- og Bygningsstyrelsen

Det Nationale Fødevareforums (DNF) fornemmeste opgave er at skabe koordination og samarbejde mellem universitetsverdenen og fødevareindustrien.

Men opgaven har DNF ikke løst. I stedet kan stigende konkurrence mellem især universiteterne true Danmarks position som et førende fødevareproducerende land, skriver et uafhængigt panel af internationale forskere i en netop offentliggjort universitetsevaluering.

Dermed puster evalueringen til debatten om DNF's fremtid, der allerede var godt i gang på Altinget i april og maj i år. Kritikken af DNF lød blandt andet på, at det var uden reel indflydelse, hvilket betyder, at mange af møderne er præget af afbud og stedfortrædere.

Trods hård kritik af DNF allerede inden sommerferien i år valgte både fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) og videnskabsminister Helge Sander (V) dengang at afvente universitetsevalueringen.

Men det har ikke været muligt at få en kommentar fra hverken fødevareministeren eller videnskabsministeren om fremtiden for DNF.

Ønsker national fødevarestrategi
DNF og universitetsreformen har i stedet for at skabe samarbejde og koordination ligefrem forstærket konkurrencen internt mellem universiteterne på fødevareområdet.

Panelet ser samarbejde og koordination som fundamentale styrker, der i fremtiden skal sikre en førerposition på fødevareområdet. Derfor foreslår panelet, at Danmark - ligesom med globaliseringsstrategien - nedsætter en kommission, der skal udarbejde en national fødevarestrategi, hvor man samtidig bør udvikle et nyt "mødested" for universiteter og industrien.

Luk DNF
Dansk Folkeparti har før været ude med riven over for DNF, som partiet mener har udspillet sin rolle og burde nedlægges.

"Det er dejligt at se, at eksperterne er enige med os. DNF bør nedlægges. Men deter stadig vigtigt med samarbejde og koordination på området. Derfor bør regeringen komme i gang med at udarbejde et forslag til et nyt forum," siger Jørn Dohrmann fra Dansk Folkeparti og forsætter:

"Forummets beføjelser, formål, sammensætning og økonomi - det hele - skal i spil. Jeg fortrækker at være meget påpasselig med at sige, hvad der konkret skal ændres. Jeg vil hellere have, de rigtige folk bliver udvalgt til at vurdere, hvad der er behov for."

Mangler mål
Socialdemokraternes fødevareordfører, Bjarne Laustsen, vil ikke nedlægge DNF. Han bakker i stedet op om panelets forslag om en national fødevarestrategi.

"Det er en falliterklæring at nedlægge DNF. Jeg vil hellere give dem nogle nye opgaver og sige, at de skal komme med bud på fremtidens strategi," siger han.

Grunden til, at DNF ifølge Bjarne Laustsen ikke fuldt ud har levet op til forventingerne, er, at regeringen ikke har givet forummet klare opgaver og målsætninger.

"Jeg tror ikke, at regeringen har været gode nok til at give de rigtige opgaver og målsætninger til DNF. Vi har behov for klare, fælles mål, hvis Danmark skal holde sin placering som førende fødevarenation," siger han.

Eget ansvar
Den holdning deles ikke af Venstres fødevareordfører, Henrik Høegh, der mener, at det er universiteterne og industriens egen opgave at skabe samarbejde.

"Nu er det op til industrien og universiteterne at vurdere, om de ønsker at skabe synergi via samarbejde, eller om de ville putte med guldkornene. Hvis DNF skal have mening i fremtiden, kræver det, at de har viljen til at samarbejde," siger han.

"Hvis det ikke er tilfældet, har DNF ikke nogen eksistensberettigelse," slår Henrik Høegh fast.

Universitetsevalueringen er netop nu i høring i Folketinget frem til januar. Derfor forventes det, at man fra politisk side først vil tage endelig stilling til sagen herefter.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00