Usund mad skal være dyrere

SKATTEUDSPIL: Sprut, røg og noget usund mad skal være dyrere, foreslår regeringen. Arbejdsgiverbetalte sundhedsforsikringer skal fortsat være skattebegunstigede.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Fakta

Regeringens udspil

  • Cigaretafgiften forhøjes med 3 kr. pr. 20 stk. cigaretter inkl. moms og sammensætningen mellem stykafgift og værdiafgift ændres.

  • Afgiften på røgtobak forhøjes med 120 kr. pr. kg.

  • Afgiften på chokolade og sukkervarer forhøjes med 25 pct.

  • Afgiften på konsum-is forhøjes med 25 pct.

  • Der indføres en afgift på mættet fedt i mejeriprodukter og olier på 20 kr. pr. kg.

  • Afgiften på sodavand omlægges, så sukkerholdige sodavand får en afgiftsstigning på 0,24 kr. pr. liter, mens afgiften på sukkerfrie sodavand nedsættes med 0,34 kr. pr. liter.

Regeringen har sakset meget skævt i Skattekommissionens anbefalinger til skade for ligheden i sundhedsvæsnet.

Sådan lyder kritikken fra Enhedslisten og SF af regeringens udkast til en skattereform, hvor regeringen har droppet forslaget om at fjerne arbejdsgivernes mulighed for at trække udgifter til sundhedsforsikringer til medarbejdere fra i skat.

"Skattereformen var den oplagte lejlighed for regeringen til at sløjfe skattefriheden for sundhedsforsikringer, der i dén grad skaber et A- og B-hold i sundhedsvæsenet. Der er talrige eksempler på, at folk med sundhedsforsikringer springer over i køen hos speciallæger, mens selv kræftpatienter risikerer at ryge bagerst, hvis de ikke er forsikrede. Når regeringen alligevel vælger at fastholde skattefriheden, må det tolkes som et målrettet forsøg på at nedbryde princippet om fri og lige adgang i det danske sundhedsvæsen," siger Jonas Dahl.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00