Få kilder til mediespekulationer om Fogh og NATO

MEDIESPEKULATIONER: Kun hver 10. artikel i de danske medier om Anders Fogh Rasmussens mulige forfremmelse til en international toppost er baseret på kilder.
Kun hver 10. artikel i de landsdækkende danske dagblade om Foghs afgang har haft navngivne eller anonyme kilder med særlig indsigt i processen, viser Infomedia-analyse.
Kun hver 10. artikel i de landsdækkende danske dagblade om Foghs afgang har haft navngivne eller anonyme kilder med særlig indsigt i processen, viser Infomedia-analyse. Foto: Henrik/Altinget.dk
Niels Th. Dahl

Der er næppe nogen politisk sag, der har fyldt mere i de danske medier i løbet af det sidste år end statsminister Anders Fogh Rasmussens (V) mulige afgang som dansk regeringsleder til fordel for et internationalt topjob i EU eller NATO.

Kun et lille mindretal af dagbladenes artikler har imidlertid været baseret på kilder med viden om, om et jobskifte er under opsejling.

Det viser en analyse, analysevirksomheden Infomedia har udarbejdet for Altinget.dk. Analysen viser, at kun 11 pct. af artiklerne om Foghs fremtid i de landsdækkende dagblade siden nytår 2008 har baseret sig på kilder med særlig viden - anonyme som navngivne. Resten har været spekulationsartikler.

"Der er bemærkelsesværdigt få artikler og analyser, hvor det er tydeligt for læseren, at de er baseret på kilder, der rent faktisk har en viden om Foghs internationale ambitioner eller mangel på samme. Det er kun i lidt mere end hver 10. artikel, hvor det fremgår, at de bygger på en kilde med særlig viden," siger senior medieanalytiker ved Infomedia Søren Langelykke.

Kommentator satte gang i spekulationer
Infomedias analyse viser desuden, at omtalerne af Foghs afgang primært er faldet i to omgange: Først i foråret 2008, hvor der især blev spekuleret i, at Fogh skulle have et af de nye EU-topjobs, som skulle etableres efter vedtagelsen af Lissabon-traktaten, og senest i februar i år, hvor flere og flere er overbeviste om, at Fogh skal være generalsekretær i NATO.

I begge omgange er presseskriverierne blevet sparket i gang af analyser fra den samme kommentator - nemlig den tidligere konservative leder Hans Engell, der forudså Foghs afgang både i februar 2008 og samme måned i år. Den 8. februar i år satte Engell alt på ét bræt og forudsagde, at Fogh ville blive udpeget til ny generalsekretær "inden for to måneder".

"Hans Engell er kommet hurtigst ud af starthullerne med nogle skråsikre udmeldinger om Fogh og de internationale topjobs, både i år og sidste år. Dermed har han sat dagsordenen for spekulationerne om posten som EU-formand i første halvår af 2008 og posten som NATO's generalsekretær i år," siger Søren Langelykke.

Denne her sag er så atypisk, fordi adgangen til kilder er så ekstremt lille. De fleste journalister har ingen chance for at åbne den op og komme helt ind i maskinrummet.

Hans Engell
Politisk kommentator
Foto: Infomedia

Poul Madsen: "Doven journalistik"
Selvom det var Ekstra Bladet, der bragte begge Engells analyser, retter bladets chefredaktør Poul Madsen i dag en kraftig kritik af mediernes efterfølgende dækning af muligheden for Foghs afgang. Han kalder det for "doven journalistik", at en stor del af presseartiklerne ikke opsøgte selvstændige kilder, men blot gengav Engells forudsigelser:

"Infomedias tal bekræfter jo sådan set min pointe om, at kilderne i artiklerne var næsten ikke-eksisterende. Det udviklede sig til det rene gættecirkus - og det er efter min mening dybt problematisk, at ingen gør sig den anstrengelse at tjekke med autoritative kilder, men bare bygger videre på spekulationer. Hvis man ikke har nogen kilder, og hvis man ikke ved noget, så må man lade være med at skrive det," siger Poul Madsen, der gør opmærksom på, at Ekstra Bladet rubricerede Engells analyse som en "kommentar" og ikke en nyhedsartikel.

Foto: Infomedia
Foto: Infomedia

Hans Engell selv mener imidlertid ikke, mediedækningen har været overdreven:

"Denne her sag er så atypisk, fordi adgangen til kilder er så ekstremt lille. De fleste journalister har ingen chance for at åbne den op og komme helt ind i maskinrummet, men jeg synes faktisk, der er mange, der virkelig har forsøgt at hente så mange oplysninger som muligt. Vi skal også huske, at statsministeren jo selv bidrog til spekulationerne ved at give uskarpe svar og tale i sløjfer og guirlander på sit pressemøde - og det er jo påfaldende, at han formulerede sig så uskarpt," siger Hans Engell, der understreger, at hans analyse baserede sig på konkrete, men unavngivne kilder:

"Jeg har selvfølgelig talt med mennesker i både den politiske verden og i embedsverdenen, og det er folk med stor troværdighed. Ellers ville jeg ikke være kommet med den vurdering."

Ekstra Bladet gættede selv forkert
På trods af Poul Madsens kritik har Ekstra Bladet dog heller ikke holdt sig fri for gætterier om Foghs afgang i stort opsatte nyhedsartikler. Ekstra Bladets tidligere politiske redaktør Sandy French skrev således i marts 2008 om et muligt topjob i EU, at "virkelig meget skal mislykkes, hvis den nye toppost ikke falder på plads", og "spørgsmålet er blot, om det allerede falder på plads i oktober eller først til december".

Ekstra Bladets forudsigelse gik som bekendt imidlertid ikke i opfyldelse:

"Den historie er da heller ikke en af dem, jeg er allermest stolt af. Vi var helt klart ude i spekulationer. Men trods alt synes jeg, der er den forskel, at vi ikke lavede opfølgende historier på det i de næste ti dage i træk," siger Poul Madsen.

Derimod forsvarer Poul Madsen Ekstra Bladets historie fra februar om Lars Løkke Rasmussen, der efter bladets oplysninger havde bestilt tid ved en københavnsk herreskrædder for at få taget mål til 10 "statsmands-habitter", hvilket ifølge Ekstra Bladet var "et klart tegn" på, at Fogh snart forlod Danmark:

"Den historie er den vidunderlige splint i øjet, der bekræfter det store forløb. Men selvfølgelig skal man ikke på grund af den udlægge det som et faktum, at Løkke bliver statsminister," siger Poul Madsen.

Hans Engell mener stadig, hans forudsigelse holder stik, og at Fogh er NATO-generalsekretær inden april i år.

"Jet tror, analysen holder, selv om tingene selvfølgelig kan ændre sig. Men når jeg nu har lagt hovedet på blokken, så må jeg selvfølgelig også levere det, hvis det nu ikke bliver Fogh, men en anden."

Dokumentation
ss

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Engell

Politisk kommentator, fhv. minister, MF og partiformand (K)
journalist (Danmarks Journalisthøjskole 1970)

Poul Madsen

Kommunikationsrådgiver og kommentator, podcastvært, foredragsholder og forfatter
journalist (Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus 1988)

0:000:00